«Опора» заявила про інформаційний тиск на спостерігачів організації в Харкові

«Опора» заявила про інформаційний тиск на спостерігачів організації в Харкові

14:46,
4 Листопада 2021
1984

«Опора» заявила про інформаційний тиск на спостерігачів організації в Харкові

14:46,
4 Листопада 2021
1984
«Опора» заявила про інформаційний тиск на спостерігачів організації в Харкові
«Опора» заявила про інформаційний тиск на спостерігачів організації в Харкові
Після виявлення розбіжності в 572 голоси на виборах мера почалася дезінформаційна кампанія в місцевих ЗМІ. «Опора» подала скарги й оскаржуватиме ухвалені ТВК рішення в суді, не відволікаючись на напади у свій бік.

Третього листопада Громадянська мережа «Опора» провела онлайн-брифінг, у ході якого голова правління організації Ольга Айвазовська та старший аналітик Олександр Клюжев розказали про розвиток подій щодо встановлення невідповідностей у даних протоколів на виборах харківського міського голови, про інформаційні фейки проти спостерігачів організації та інші інциденти.

Ольга Айвазовська зауважила, що на виборах міського голови в Харкові, які відбулися 31 жовтня, зафіксували спроби фальшування, чого «Опора» «не бачила в Україні вже шість років», а саме з виборів до Черкаської облради. На момент пресконференції в «Опорі» зафіксували невідповідність у 572 голоси між протоколами з дільниць і даними районних комісій, розповів Олексадр Клюжев. Наразі спостерігачі продовжують порівнювати ці дані, додав він, а також вивчають інші доступні їм документи.

В «Опорі» кажуть, що після того, як спостерігачі заявили про фальшування, проти організації розпочались інформаційні атаки. Зокрема, згідно з відповідями представників «Опори», їм закинули відсутність скарг на дільничні комісії під час виборів, заангажованість і що на виборах спостерігачів взагалі не було. Крім того, за словами Ольги Айвазовської, в офіс «Опори» не раз телефонували з метою дізнатися, де наразі перебувають оригінали копій протоколів, а окремим представникам організації погрожували. 

Ольга Айвазовська відповіла, що спостерігачі організації працювали на 220 дільницях, обраних за статистичною вибіркою — методом, яким «Опора» послуговується з 2010 року. Вона додала, що спостерігачі перебували на дільницях упродовж всього дня голосування та підрахунку голосів до моменту видачі копій протоколів про підрахунок голосів виборців. Окрім спостереження за перебігом виборчого процесу, спостерігачі також збирали явку виборців та проводили паралельний підрахунок голосів на основі отриманих протоколів. За словами голови правління «Опори», спостерігачі передали на підрахунок у ДВК протоколи, даним у яких довіряли, а розбіжності почали виявляти, коли документи приймали районні комісії.

Водночас Ольга Айвазовська зауважила, що скарги «Опора» не подавала, оскільки закон передбачає певний час, щоб це зробити, і заяви опонентів мотивували на це. За словами голови правління «Опори», уже подані скарги в центральну та міську виборчі комісії і наразі подаються в районні. Також, додала вона, «Опора» готує судовий позов щодо ухвалених ТВК рішень.

Старший аналітик «Опори» під час брифінгу закликав дочекатися «спокійної» відповіді щодо розбіжності. «Організація дезінформаційних кампаній щодо спостерігачів нічого не дасть з точки зору правової оцінки ситуації. Жодні ресурси, вкладені в фейкову інформацію, не змінять положення Кримінального кодексу. Ми зацікавлені, щоб правоохоронні органи розібралися в кожному інциденті, щоби виборчі комісії розібралися, і суди теж дали правову оцінку цій ситуації», — сказав Олександр Клюжев.

Він додав, що інформаційні напади на спостерігачів є формою протидії позапартійному спостереженню і обмеженням права громадян контролювати вибори, тому «той, хто грається з цими речами, повинен розуміти, що він виглядає нецивілізовано, а ми всі зацікавлені, щоб Харків і вся Україна жили в цивілізованій рамці».

Ольга Айвазовська вважає, що інформаційні атаки проти «Опори» і окремих її представників мають на меті відволікти спостерігачів від вирішення питання в правовому полі. «Репутація нашої організації збудована з 2007 року. І якщо харківські ЗМІ вважають, що коли організація добре виконує свої функції відповідно до букви закону як непартійна і спостережна, називати її такою, що діє в інтересах якогось кандидата — це діяти в межах парадигми власного уявлення про мотиви», — сказала вона.

Ольга Айвазовська сказала, що в день голосування спостерігачі виявили 311 порушень виборчого законодавства та стандартів демократичних виборів.

Нагадаємо, «Детектор медіа» розповідав, чим громадські організації займалися під час виборів 2020 року.

Зображення, скриншот «Опори»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду