Громадські організації закликали не проводити вибори під час війни

Громадські організації закликали не проводити вибори під час війни

13:30,
19 Вересня 2023
1318

Громадські організації закликали не проводити вибори під час війни

13:30,
19 Вересня 2023
1318
Громадські організації закликали не проводити вибори під час війни
Громадські організації закликали не проводити вибори під час війни
Громадські організації нагадують, що законодавство забороняє проведення виборів під час воєнного стану, та закликають зупинити маніпуляції навколо цієї теми.

Громадянська мережа «Опора» опублікувала заяву про неприпустимість проведення виборів в активній фазі війни, яку підписали понад 100 громадських організацій.

На думку підписантів заяви, вибори і повномасштабна війна — несумісні.

«Ця ідея вкрай небезпечна та призведе до втрати легітимності як процесу, так і виборних органів, а з високою імовірністю — і до значної дестабілізації держави в цілому. Ключовими є виклики, пов'язані з вільним формуванням політичної волі в умовах активної фази війни, неможливістю забезпечити повноцінну участь військових і виборців за кордоном, відсутністю політичної конкуренції в умовах звуження прав і свобод під час правового режиму воєнного стану», — говориться в заяві.

У заяві стверджується, що «вибори не можна провести під час війни», тому що: 

  • Формальний акт голосування не є безумовним підтвердженням демократичності режиму;
  • Законодавство забороняє проведення виборів під час воєнного стану;
  • Проведення виборів під час війни здатне підірвати національну єдність, а дезінформація, яку масово поширюють в Україні та світі росіяни, буде спрямована на підрив довіри до організаторів та учасників кампанії з метою делегітимізації процесу та його результатів;
  • Правовий режим воєнного стану законодавчо обмежує права і свободи, тоді як вибори потребують їх розширення та захисту;
  • Перед Україною постануть екстремальні безпекові та операційні виклики через знищену інфраструктуру і фактичну неможливість забезпечити повну безпеку всіх учасників процесу, необхідність забезпечити право голосу більше як 7 млн громадян, переміщених за кордон і всередині країни, та понад 1 млн захисників, складність залучення в умовах війни поліції — частини Сил Оборони України — для охорони виборів тощо;
  • Українці підтримують продовження строку повноважень обраних органів влади до закінчення війни;
  • Проведення повоєнних виборів в Україні буде дороговартісним через наслідки війни з Росією. 

Громадські організації не мають сумнівів, що вибори в Україні мають відбутися — але тільки після завершення війни і перемоги України, настання безпекових та інших умов, за яких такі вибори буде можливо організувати вільно, чесно, демократично і доступно.

Також на думку підписантів заяви, проведення виборів президента й парламенту слід розвести в часі, інакше Україна не матиме навіть формальної системи стримування і противаг між гілками влади. 

Повний текст звернення та перелік підписантів за посиланням.

Для того, щоб підписати заяву, необхідно заповнити форму за посиланням: https://forms.gle/ifQ8yzz7pvvGEEro6 

Нагадаємо,  23 серпня 2023 року сенатор-республіканець Ліндсі Грем, перебуваючи з візитом у Києві, заявив, що «вибори в Україні наступного року мають відбутися, навіть в умовах війни».

«Я хочу, щоб у цій країні відбулися вільні та чесні вибори, навіть під час нападу на неї. Американський народ має знати, що Україна змінилась. У минулому це була дуже корумпована країна»,цитує Грема «Радіо Свобода».

Президент Володимир Зеленський заявив, що для виборів у 2024 році в умовах, якщо війна триватиме, потрібні зміни до законодавства і додаткове фінансування.  Зокрема, в інтерв’ю  каналу «1+1» Зеленський сказав, що Україна проводити «вибори в кредит» не буде, а в умовах війни забезпечити право кожного на волевиявлення буде складно.

На думку Зеленського, розділяти відповідальність за вибори під час війни мають і країни Заходу, які на такому волевиявленні наполягають. «Давайте ризикувати тоді разом. Як? Спостерігачі мають бути в окопах», — цитує Зеленського «Радіо Свобода». 

Чергові президентські та парламентські вибори мали б відбутися в Україні у  2024 року.  Однак законодавство забороняє проведення виборів під час воєнного стану. 

 Архівне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду