Фейки з боку Кремля та забудовників. Чим це загрожує громадському сектору та політичній системі

Фейки з боку Кремля та забудовників. Чим це загрожує громадському сектору та політичній системі

11:00,
10 Вересня 2024
699

Фейки з боку Кремля та забудовників. Чим це загрожує громадському сектору та політичній системі

11:00,
10 Вересня 2024
699
Фейки з боку Кремля та забудовників. Чим це загрожує громадському сектору та політичній системі
Фейки з боку Кремля та забудовників. Чим це загрожує громадському сектору та політичній системі
Як провладні телеграм-канали й активісти протистоять тим, хто захищає місто від нечесних забудовників.

Ірина Федорів, голова громадської ініціативи «Голка»

Під час війни масована атака фейків відбувається на громадський сектор як із боку Кремля, так і з боку недоброчесних забудовників, які лобіюють вигідні для себе правила відбудови. Дії і тих, і інших спрямовані на те, щоб підірвати не лише міць нашої державності, а й згуртованість спільнот. Ну, і, звісно, що проросійські політики та недоброчесні забудовники будуть намагатися пройти у політичну систему після перемоги й завести своїх людей.

Нещодавно телеграм-канал нардепа Олександра Дубінського, якого підозрюють у державній зраді, поширив черговий фейк. Нібито за громадською ініціативою «Голка» стоїть голова Офісу президента Андрій Єрмак. Це він написав в одному дописі про те, що домігся через суд відкриття провадження проти народної депутатки Олександри Устінової («Голос») за статтею «державна зрада».

Скриншот із телеграм-каналу нардепа Олександра Дубінського

Телеграм-канал Дубінського належить до кремлівської мережі й це підтверджує кількісний аналіз репостів та аналіз поширюваного контенту, який зробила цьогоріч «Голка». Ця мережа, зокрема, працює над тим, щоб гальмувати проведення судової реформи, дискредитувати доброчесних суддів та громадський сектор — Центр протидії корупції, Фундацію Dejure.

Разом із Дубінським до цієї ж мережі увійшли телеграм-канали адвоката Ростислава Кравця та «Записки пасквілянта», який веде Володимир Бойко. Той самий Бойко, який перетинав кордон із Тетяною Монтян. Нагадаю, вона тоді пообіцяла нашим прикордонникам, що коли прийдуть росіяни, то їх ворог вішатиме на стовпах.

Кравець пише, що за громадською ініціативою «Голка» є слід Кремля, і в тому ж самому дописі пише про фінансування з боку послів G7. Його дуже непокоїть те, що громадська ініціатива просуває реформу адвокатури, де більше як десять років панує монополія соратників Віктора Медведчука.

А вже згаданий Бойко переконує, що за «Голкою» стоїть очільник Центру протидії корупції Віталій Шабунін і міністр оборони Рустем Умєров. І Шабуніну нібито надали цілий мільйон доларів на громадську організацію.

Скриншот телеграм-каналу «Записки пасквілянта»

Так от, ці два телеграм-канали, як і телеграм-канал Дубінського, системно поширюють фейки про громадський сектор. І зараз фейки почали закидати одночасно й ті, хто шкодить національній безпеці, й ті, хто лобіює інтереси забудовників.

Тут треба нагадати, що під час виборів 2020 року Дубінський був куратором Київщини в партії «Слуга народу». Він очолював список до обласної ради й завів по ньому своїх людей, які підтримували рішення в інтересах дерибанників Біличанського лісу столиці. Рішення облради, яка забрала частину Святошинського району міста Києва, прокуратурі довелося оскаржувати у Верховному Суді. Одним із тих, хто хотів будуватися в Біличанському лісі, був колишній мер Ірпеня Володимир Карплюк («Нові обличчя»). Саме він на місцевих виборах 2020 року зробив усе, аби домовитися зі «Слугами народу», і по суті його партія «Нові обличчя» утворила в Ірпені негласну коаліцію з партією влади.

 Фігурант корупційних розслідувань Карплюк підтримує законопроєкт 5655

Тут треба зауважити, що фейк із боку Дубінського про «Голку» вийшов майже одночасно з фейком помічника депутатки Київради Ксенії Семенової («Слуга народу») — Дмитра Перова. Він написав, що «Голка», яка системно пише матеріали про захист зелених зон і культурної спадщини, співпрацює із… забудовниками.

У коментарях під дописом одразу ж з’являється голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк, яка лобіює містобудівну «реформу» у вигляді законопроєкту 5655.

Скрин коментарів під дописом помічника депутата Київради від «Слуги народу» Дмитра Перова

На черговий фейк про співпрацю громадської організації із забудовниками Шуляк реагує так: «Добре, що починає все проявлятися».

І таке інформаційне поле з фейків формують одразу після того, як громадські організації та Києво-Могилянська академія повідомили про тиск із боку Шуляк і колишнього віцепрем’єра Олександра Кубракова.

Перов не вперше поширює фейки проти тих, хто виступає проти дій голови провладної партії «Слуга народу», яка лобіює вигідні для великих забудовників правила гри. Коли за зверненням Шуляк у Києво-Могилянській академії проводилися протиправні перевірки й про це писали медіа, помічник депутатки «Слуги народу» звинуватив президента Могилянки в тому, що на його замовлення медіа розміщували проплачену джинсу.

Скриншот із фейсбук-сторінки помічника депутата Київради від «Слуги народу» Дмитра Перова

Тоді канал «Еспресо» повідомив про те, що до них надійшла пропозиція зняти з сайту телеканалу за гроші матеріал «Голки» про утиски Києво-Могилянської академії. На своїй сторінці Перов цей епізод зі спробою цензури прокоментував так: мовляв, він «скинув цей сюжет знайомим редакторам новин… сказав, що це записки українського самашедшого, просив переказати це іншим і не тиражувати цей шлак на всю країну. Наступного дня редактори “Еспресо” вирішили по-тихому прибрати цю ахінею…».

 

Скриншот із фейсбук-сторінки помічника депутата Київради від «Слуги народу» Дмитра Перова

Насправді ніхто нічого не вирішував прибирати й канал «Еспресо» одразу підготував спільну заяву з «Голкою». Але вдумайтеся: помічник депутата Київради від «Слуги народу» вважає нормою, що він може казати медіа, що їм робити…

Найнебезпечніше, що в низці медіа про те, що Перов — помічник депутата Київради від «Слуги народу», чомусь часто забувають. Його титрують як пам’яткоохоронця або активіста.

Скриншот із сайту «Твоє місто»

І тут треба зазначити, що «Слуга народу» — це партія влади, яка отримує гроші з бюджету. Постає цілком логічне питання: якщо в партії влади є бюджет із наших податків, у містах є депутати та їхні помічники, для голови партії «Слуга народу» дуже важлива пам’яткоохоронна робота й вона підтримує Перова, то де ж адвокати партії, які можуть надати в таких випадках правову допомогу? Чому Мінкульт, де керівника призначає монобільшість, не діяв в історії з садибою Зеленських, яку зрештою знищили? Що це за пам’яткоохоронна діяльність і де реальна підтримка з боку голови партії «Слуга народу», яка має повноваження не лише ставити лайки й коментувати дописи?

Чому Шуляк, яка очолює партію влади, не приведе до ладу законодавство, а навпаки намагається провести норми, які загрожують культурній спадщині, що підтверджує аналіз законопроєкту 5655?

Тут можна сказати про те, що Перову формують імідж активіста, зумисне замовчують його зв’язок із партією і можуть використати це на наступних виборах. А зараз щодо тих, хто протидіє лобістам містобудівного кодексу Перов виконує проміжну роль — дезінформує суспільство про роботу активістів, які протидіють лобістам забудовників у парламенті, робить абсолютно бездоказові вкиди про те, що президент Києво-Могилянської академії джинсує.

Така діяльність і фейки спрямовані на розколювання спільнот, які у столиці захищають зелені зони та культурну спадщину, і не дає їм можливості об’єднуватися для більш якісної взаємодії. Кому це вигідно? Забудовникам і лобістам їхніх інтересів.

Так само на виборах використають і «ватні» телеграм-канали Кравця, Дубінського й інших, які поширюють кремлівські наративи. І можна вже зараз прогнозувати, яких кандидатів вони підтримуватимуть.

Саме тому зараз важливо фіксувати ці фейки, систематизувати їх та аналізувати, бо передвиборчий період буде мати доволі стислі строки.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду