8 червня — третя акція руху «Метро після перемоги»

8 червня — третя акція руху «Метро після перемоги»

14:28,
6 Червня 2024
307

8 червня — третя акція руху «Метро після перемоги»

14:28,
6 Червня 2024
307
8 червня — третя акція руху «Метро після перемоги»
8 червня — третя акція руху «Метро після перемоги»
Протестувальники далі вимагатимуть в адміністрації Києва спрямувати 14 мільярдів на допомогу армії замість продовження будівництва двох станцій метро Сирецько-Печерської лінії. Після останнього мітингу протестувальникам вдалося зустрітися з мером Києва Кличком, проте, за їх словами, безрезультатно.

На 11:00 8 червня запланований протест руху «Метро після перемоги» під стінами Київської міської адміністрації . Активісти закликали небайдужих киян «виходити, щоб у Київської мерії не залишилось сумнівів в позиції громади».

Нагадаємо, активісти протестують проти витрат на побудову метро під час війни, а також переконані, що тендер на ці роботи має корупційні ознаки. Про тендер, який передбачає виділення майже 14 мільярдів гривень з бюджету Києва на побудову двох станцій метро, які «будуються» з 2018 року і на які вже було виділено 4 мільярди, повідомила команда розслідувачів Bihus.info. Активісти звернули уваги, що тендер на 14 мільярдів тривав всього 17 днів, а пропозицію подала тільки 1 компанія.

«Окрім того, що тендер сам по собі має низку корупційних ознак закороткий термін прийому заявок, дискримінаційні вимоги він є чіткою демонстрацією позиції київської мерії: місто буде жити і розвиватись так, наче війна відбувається в іншому світі. У розмові з Кличком ми почули ідею, що Київ має бути “взірцем” для всіх інших міст. Ми згодні: Київ має подати чіткий знак, що всі доступні кошти мають бути спрямовані на підтримку армії», — пояснила позицію руху «Метро після перемоги» його організаторка Олександра Наконечна.

Протестувальники переконані в тому, що дві станції метро мілкого залягання не зможуть покрити потреби Виноградаря в безпечних укриттях. Вони працюють над проєктом перерозподілу коштів на ремонт десятків укриттів по району та допомогу армії.

Нагадаємо, рух «Метро після перемоги» зародився в студентській спільноті Київського національного університету як реакція на розслідування Bihus.Info про «Київметробуд». Активісти також надихнулися результатами руху «Гроші на ЗСУ».

Під час першої акції руху, 24 травня, ініціативна група заявила про себе і передала звернення в КМДА. У зверненні активісти запропонували розподілити майже 14 млрд з тендеру так:

  • 40% суми — Департаменту муніципальної безпеки КМДА для закупівлі матеріального забезпечення для Збройних сил України;
  • 40% суми спрямувати на підвищення одноразової фінансової допомоги для мобілізованих киян з 30 тис. грн до 50 тис. грн;
  • 20% суми — на програму «Захисник Києва».

Після другої акції, 29 травня, протестувальників прийняв міський голова Києва Віталій Кличко.

Акції руху «Метро після перемоги» анонсують у телеграм-каналі політичного клубу «СУП».

Фото за акції: рух «Метро після перемоги»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду