Європейський суд з прав людини визнав діючу в Україні систему легалізації об’єднань громадян недемократичною

11:02,
8 Квітня 2008
12698

Європейський суд з прав людини визнав діючу в Україні систему легалізації об’єднань громадян недемократичною

11:02,
8 Квітня 2008
12698
Європейський суд з прав людини визнав діючу в Україні систему легалізації об’єднань громадян недемократичною

7 квітня 2008 року в інформаційній агенції УНІАН відбулася прес-конференція заявників у справі № 40269/02 «Корецький та інші проти України» Сергія Корецького, Андрія Горбаля, Андрія Толочка, Олексія Лобицького, та їх адвоката Тараса Шевченка, під час якого було озвучено рішення Європейського суду з прав людини у цій справі. Рішення було ухвалено 3 квітня 2008 року. Судове засідання відбулося у закритому режимі 11 березня 2008 р.

 

Як повідомляють організатоир прес-конференції, цим рішенням Суд кваліфікував відмову державних органів України зареєструвати створену заявниками громадську організацію «Громадянський Комітет за збереження дикої (корінної) природи Березняків» (м. Київ), як вчинене державою порушення статті 11 Європейської конвенції з прав людини (право на свободу об’єднань і мирних зборів). Державу зобов’язано виплатити постраждалим громадянам компенсацію нематеріальних збитків. Також після рішення суду держава зобов‘язана вжити заходів щодо недопущення подібних порушень у майбутньому – для цього вона має змінити законодавство та практику.

 

«Громадянський Комітет за збереження дикої (корінної) природи Березняків» (м.Київ) було засновано 7 червня 2000 року як пілотний проект громадської мережі захисту материнської природи Києва від прогнозованого її тотального знищення ).

 

Діями Управління юстиції в м. Києві «Громадянський Комітет за збереження дикої (корінної) природи Березняків» було оголошено поза законом і розповсюдження нової соціальної технології – зупинено. Київ віддано на розтерзання «забудовникам».

 

Як повідомляється, формальними підставами для заборони громадської організації були:

· Мета Комітету в Статуті сформульовано у двох пунктах;

· Виконавча дирекція Комітету має право організовувати поточну господарчу діяльність організації;

· Комітет фіксує своє право вести неприбуткову видавничу діяльність;

· Комітет фіксує право мати представників або представництва в інших містах України;

· Надано ксерокопію документа про сплату реєстраційного збору з можливістю звірки з оригіналом;

· до окремих своїх акцій Комітет збирався залучати волонтерів.

 

Дії Управління юстиції в м. Києві були оскаржені до місцевого районного, потім до міського апеляційного, а потім і до Верховного Суду України. Дії Управління юстиції визнали такими, «що не суперечать законодавству України». 07.07.2002 року «Громадянський Комітет за збереження дикої (корінної) природи Березняків» було розпущено. Будівельники отримали свободу дій в околицях житлового масиву Березняки.

 

12 вересня 2002 року засновники організації звернулись до Європейського Суду з Прав Людини зі скаргою про те, що гарантоване їм статтею 11 Європейської Конвенції право на свободу об’єднання було порушено органами державної влади України.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду