Експерти: Мораль не є сферою компетенції держави

13:24,
2 Листопада 2011
16531

Експерти: Мораль не є сферою компетенції держави

13:24,
2 Листопада 2011
16531
Експерти: Мораль не є сферою компетенції держави
Представники громадських організацій проти ухвалення законопроекту про мораль

Держава не може захищати дієздатних повнолітніх людей від них самих, вважають учасники круглого столу, які 1 листопада обговорили доцільність ухвалення законопроекту про внесення змін до закону «Про захист суспільної моралі» № 7132. Розглянувши цей проект, представники Інтернет-асоціації України, Індустріального телевізійного комітету, Міжнародного правозахисного центру «Ла Страда-Україна», Незалежної асоціації телерадіомовників та інші майже одноголосно вирішили, що його треба відхиляти.

 

«Ті норми моралі, які держава намагається забезпечити юридичним примусом, вже містяться у спеціальних законах. Закон же про мораль жодним чином не базується на суспільній шкоді певної поведінки», - зазначила голова правління Східноєвропейського інституту проблем медіа Ольга Большакова.

 

Ольга Большакова

 

Вона повідомила, що за підтримки ОБСЄ вже створена робоча група з представників Нацради та громадських організацій, яка аналізує голландський досвід класифікації аудіовізуальної продукції «Дивись розумно» (keijkvizer). Подібну систему, яка базується на маркуванні контенту, який може впливати на дітей, хочуть запровадити в Україні. Наразі зроблено переклад українською не тільки системи, а й її обґрунтування, яке базується на дослідженнях дитячої психології, соціологічних дослідженнях тощо. В Україні також планується провести такі дослідження. На думку Ольги Большакової, у разі запровадження такої  системи відповідальність не буде перекладатися з батьків на державу.

 

Учасники заходу наголошували, що дорослі люди самі здатні оцінювати свою поведінку, а держава може їх захищати від насильства з боку інших осіб, ошукання, введення в оману тощо. І всі ці норми реалізуються в нормах цивільного, кримінального і адміністративного законодавства. Якщо держава намагається захистити дорослу людину від самої себе, то це можна розцінити як втручання в її особисте життя. Представники громадських організацій неодноразово зазначали, що текст законопроекту надзвичайно низької юридичної якості, тому компроміси щодо нього неможливі. Вони побоюються, що НЕК може встановити повний контроль над свідомістю суспільства, тому вирішили звернутися до народних депутатів з проханням відхилити проект № 7132.

 

Керівник спільного проекту Ради Європи та Європейського Союзу «Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі» Ольга Седова нагадала присутнім про основний висновок експертного аналізу діючого закону про мораль. «Попри наявність правомірних обґрунтованих намірів і законних вимог та обмежень, передбачає непропорційне втручання органів державної влади в право на свободу вираження поглядів, гарантоване ст. 10 Європейської конвенції з прав людини», - йдеться у висновку. Рада Європи відразу після ухвалення закону рекомендувала докорінно його переробити, зосередивши основну увагу на захисті неповнолітніх.

 

Ольга Седова

 

У висновку Ради Європи також зазначається, що повага до суспільної моралі не може бути забезпечена шляхом заборони різних форм вираження поглядів, обмеження і розповсюдження будь-яких видів продукції сексуального або еротичного характеру, заборони деяких видів аудіовізуальної продукції тощо.

 

Президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна» Катерина Левченко вважає, що проект суперечить декільком європейським конвенціям. На її думку, дискусію взагалі варто перевести з питання моралі в площину прав людини.

 

Катерина Левченко

 

А голова комітету ІнАУ з питань прав людини і свободи слова Елліна Шнурко-Табакова переконана, що ухвалення цього закону відкине Україну ледь не в середньовіччя.

 

Учасники круглого столу ухвалили резолюцію, в якій вирішили звернутися до голови парламенту Володимира Литвина і народних депутатів з вимогою відхилити проект закону № 7132 або хоча б направити його на експертизу до Ради Європи. Вони готові надати аргументи, які свідчать не на користь цього документу.

 

Також громадські організації звертають увагу президента України на те, що не виконується його указ про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Оскільки законопроект № 7132 не тільки не передбачає ліквідації НЕК, а значно розширює її повноваження і покладає на неї низку нових функцій.

 

Крім того представники громадських організацій вважають, що НЕК дублює функції інших державних органів. Вони переконані, що під гаслами захисту моралі створюються передумови для антиконституційного тиску на ЗМІ, бо одна з новацій проекту полягає у покладанні на НЕК функції моніторингу інформаційного простору. А разом з абстрактністю правових визначень у сфері моралі це може призвести до зловживань і перетворення НЕК на орган цензури, бо надає підстави до закриття ЗМІ.

 

 

Учасники круглого столу підтримали відкриті листи до президента України, прем'єр-міністра, голови Верховної Ради та голови НЕК, оприлюднені того ж дня на прес-конференції.

 

Як писала «Детектор медіа», законопроект № 7132, який пропонує зміни до закону «Про захист суспільної моралі», було ухвалено в першому читанні 18 жовтня 2011 року.

 

Проти законопроекту виступили український рух «Стоп цензурі!», Міжнародна федерація журналістів і Європейська федерація журналістів, «Репортери без кордонів» і Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. На їхню думку, у разі ухвалення закону в Україні може з'явитись надзвичайно сильний інструмент цензури.

 

Голова Верховної Ради Володимир Литвин виступив за вилучення «низки одіозних норм» із законопроекту про мораль.

 

Фото Павла Довганя

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
андрей
00:07 / 05.11.2011
Какие аморальные лица! Защитницы всяческого порока!
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду