Іноземні експерти: Демократія врятує українські медіа від джинси

15:53,
7 Квітня 2008
13321

Іноземні експерти: Демократія врятує українські медіа від джинси

15:53,
7 Квітня 2008
13321
Іноземні експерти: Демократія врятує українські медіа від джинси
У рамках П’ятої Асамблеї Всесвітнього руху за демократію, що триває цими днями у Києві, відбулася медіа-дискусія за участю представників українських ЗМІ та учасників Асамблеї. Зокрема, свої думки висловлювали колишній Президент Перу Алехандро Толедо, Кеннет Воллак, президент Національного Інституту демократії (США),  Мартін Бутора, президент Інституту зв’язків з громадськістю (Словаччина), Ларрі Деймонд, редактор журналу «Демократія» (США) та Ірина Бекешкіна, виконавчий директор фонду «Демократичні ініціативи» (Україна).  Гості віддали належне Києву за організацію форуму, відзначивши при цьому, що це перше подібне зібрання на теренах Східної Європи.  
 
У своїх виступах учасники зустрічі наголошували, що демократія – це річ, за яку треба постійно боротися, і вона є ефективною тільки тоді, коли забезпечує людям їхні права – політичні, економічні, соціальні.  
 
На прохання українських журналістів Алехандро Толедо, ґрунтуючись на власному  досвіді, визначив основні риси успішної демократії. Це на його думку, відкритість уряду до громадянського суспільства, використання потенціалу молодого покоління, повага до культурної та етнічної різноманітності, функціонування потужних політичних партій, співробітництво міжнародних та національних громадських організацій, підзвітність влади, незалежні суди, забезпечення прав людини та свободи слова.  
 
Україна, на думку гостей, крокує як раз у цьому напрямку. Тільки от питання про те, як можна подолати джинсу в українських ЗМІ, спочатку поставило їх у незручне становище – вони просто не розуміли, про що йдеться. Пояснювати довелося вже за допомогою учасників дискусії з української сторони.  
 
Думки, які пролунали з цього приводу, можна звести до відомого «борітеся-поборете». При цьому стосувалося це усіх країн, представлених за круглим столом. Адже, на думку Кеннета Воллака, демократія - це не ціль, а процес. Отже, помилок не уникнути, але саме за допомогою демократії їх і можна виправляти.  
 
Серед конкретних кроків Мартін Бутора назвав створення суспільного мовлення та використання інших доступних засобів отримання достовірної інформації, зокрема Інтернет-ресурсів.  
 
Наприкінці зустрічі її учасники, серед інших факторів, відзначили важливу роль ЗМІ в унеможливленні тиску з боку влади на громадські організації. 8 квітня о 13.30 в українському домі у Києві відбудеться друга частина медіа-дискусії.  
 
Довідка «ТК»:
Започаткований у 1999 році, Всесвітній рух за демократію є глобальною мережею, яка регулярно проводить зустрічі з метою обміну ідеями та досвідом і застосовує нові інформаційні технології, щоб заохочувати співпрацю між демократами з усього світу. На чолі Руху стоїть Керівний комітет, що складається з найпомітніших активістів, а Національний фонд підтримки демократії (Вашингтон, США) слугує як його Секретаріат.  
 
В Асамблеї Всесвітнього руху за демократію з 6 по 9 квітня у Києві беруть участь близько 550 учасників з понад 100 країн світу. Під час більш ніж 40 практичних круглих столів, пленарних та панельних дискусій гості обмінюватимуться досвідом та міркуваннями щодо теми Асамблеї – “Як зробити так, щоб демократія працювала: від принципів до втілення”.
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду