Експерти: Держава збайдужіла до проблем громадянського суспільства

14:51,
7 Лютого 2008
4909

Експерти: Держава збайдужіла до проблем громадянського суспільства

14:51,
7 Лютого 2008
4909
Експерти: Держава збайдужіла до проблем громадянського суспільства
У 2007 році Президент України приділив лише 2,2% своєї уваги питанням розвитку громадянського суспільства, Верховна Рада – лише 2%. Такі результати моніторингу діяльності органів державної влади представили на прес-конференції 7 лютого «Як держава впливає на розвиток громадянського суспільства?» керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба та експерт Мережі розвитку європейського права Олександр Винников.
 
Лише 76 актів, що впливають на організацію громадянського суспільства, було ухвалено органами державної влади  у 2007 році. «Існує гостра потреба покращення законодавства для організації громадянського суспільства, спрощення процедур створення і реєстрації, запровадження прозорих конкурсних механізмів фінансування, залучання до консультацій», - зазначив Максим Лациба. Найбільш продуктивним виявився Кабінет Міністрів, який ухвалив 1270 постанов і розпоряджень, які так чи інакше впливають на життя громадянського суспільства.
 
Регулювання цієї проблеми, на думку учасників прес-конференції, не перебуває у фокусі уваги влади. За їх словами, Президент України створив чимало органів для взаємодії з суспільством, але вони так і не розпочали повноцінну діяльність. Плідні спроби співпраці з громадянським суспільством були лише у 2005 році, а у 2006-2007 розпочалася стагнація. Аби виправити ситуацію, експерти закликали громадські організації та просто небайдужих громадян давати оцінку діям органів влади, інформувати третій сектор, об’єднувати і мобілізувати громадянське суспільство з метою лобіювання його інтересів в органах влади.
 
Юліанна Лазаренко, «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
активіст
15:52 / 07.02.2008
Вітаю даслідників в успішному освоєнні гранторвських коштів та бажаю і далі "дерибанить" гроші іноземних платників податків, а не наші. Бо не приведи господь, що такі супер "аналітичні" дослідження будуть фінансуватись з українського бюджету. Адже головне не кількість, а якість. А для успішного функціонування громадського сектору потрібно всього декілька ЯКІСНИХ законів: 1 - який би регулював реєстрацію ГО 2- відмінив оподаткування грошей, що жертвують на діяльність ГО 3 - гарантував доступ до інформації всім громадянам, а не тільки журналістів
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду