УНІАН створює інформаційно-аналітичний центр «Громадянське суспільство»

14:57,
22 Березня 2007
4996

УНІАН створює інформаційно-аналітичний центр «Громадянське суспільство»

14:57,
22 Березня 2007
4996
УНІАН створює інформаційно-аналітичний центр «Громадянське суспільство»

На базі агентства УНІАН буде створено інформаційно-аналітичний центр «Громадянське суспільство». Мета роботи центру – посилення інформаційного впливу українських неурядових організацій в медіапросторі країни.

 

Перший круглий стіл, присвячений обговоренню програми Центру, відбувся 21 березня. Автори проекту «Громадянське суспільство» винесли на громадську експертизу початковий варіант проекту. На ініціативу відгукнулися представники декількох громадських організацій – фонд «Відродження», фундація «Відкрите суспільство», Український центр економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова, громадська мережа «Пора», ГО «Детектор медіа» та ін.

Координатор Центру Тетяна Печончик повідомила, що під час розробки концепції проекту, проводилось дослідження фокус-групи, до якої ввійшли 35 громадських організацій із 16 регіонів України (Київ, Донецьк, Львів, Луганськ, Дніпропетровськ, Коломия, Миколаїв, Полтава, Рівне, Севастополь, Ужгород, Харків, Хмельницький, Черкаси, Чернівці й Чернігів). Громадські організації мали різний статус – від міжнародних до місцевих, різний термін роботи – від заснованих у 1989 році до новостворених, різну сферу діяльності – молодіжні, екологічні, правозахисні, просвітницькі, спрямовані на розвиток місцевих громад, громадянської журналістики, соціального підприємництва тощо.

 

Як показали результати дослідження, переважна більшість громадських організацій (68, 5% фокус-групи) вважають, що українські ЗМІ дуже мало уваги приділяють висвітленню діяльності неурядових організацій (НУО). Окремі учасники фокус-групи заявили, що вітчизняні ЗМІ висвітлюють роботу лише тих організацій, які «знаходяться на національному рівні і є визнаними в країні». Учасники фокус-групи розповіли, що на власному досвіді переконалися: серед журналістів існує стереотип сприйняття неурядових громадських організацій, як «кишенькових», таких, що фінансуються партіями або іноземними донорами. Також серед журналістів побутує думка, що НУО заангажовані й працюють на користь провладних структур, зрештою, журналісти не завжди розуміють мету існування та діяльності громадських організацій. 

 

Окрім того, результати дослідження вказують і на те, що самі НУО неправильно будують стратегію своєї співпраці з мас-медіа. Так, 40% учасників фокус-групи серед найвагоміших факторів впливу назвали «фінансові можливості громадської організації», а серед факторів, які заважають представникам ЗМІ висвітлювати діяльність громадських організацій у більшому обсязі, назвали перш за все відсутність коштів для оплати матеріалів. Ці та решта факторів перешкоджають ефективному діалогу влада – громадськість – ЗМІ. Тож проект інформаційно-аналітичного центру «Громадянське суспільство» розробляли передусім для того, щоби вирішити проблему оперативного інформування кожного громадянина України (а особливо в регіональних ЗМІ) про роботу неурядових громадських організацій та донорських структур. До участі у проекті будуть залучені керівники й активісти громадських організацій у столиці та регіонах України, експерти з питань розвитку громадянського суспільства, соціологи, політологи, журналісти, які спеціалізуються на тематиці НУО, а також кореспонденти і редактори УНІАН.

 

Планується, що створення інформаційно-аналітичного центру «Громадянське суспільство» допоможе організаціям третього сектору «проникнути» на шпальти та в ефір центральних і регіональних ЗМІ, що у свою чергу посилить інформування «пересічного» громадянина про повсякденну роботу неурядових громадських організацій та донорських структур, спрямовану на розвиток демократичних суспільних інституцій.

 

Щодо механізму роботи інформаційно-аналітичного центру «Громадянське суспільство», то його програма передбачає, що центр а) збиратиме, оброблятиме й аналізуватимсе інформацію про діяльність НУО; б) готуватиме й поширюватиме цю інформацію у вигляді вже готових звестаних газетних колонок (формату А2 й А3) для використання центральними та регіональними ЗМІ); в) моніторитиме висвітлення діяльності ГО у пресі, проводитиме публічні обговорення та круглі столи на тему підвищення ефективності співпраці між НУО і ЗМІ.

 

У рамках роботи Центру виходитиме тижневик «Громадянське суспільство», де подаватиметься інформація про діяльність організацій третього сектору. Вісник виходитиме 1 раз на тиждень щонайменше на 30-ти сторінках А4 (щонайбільше – на 80-ти) українською мовою.

 

Вісник електронною поштою надходитиме в 50 центральних та 200 регонільних ЗМІ.

 

Проект реалізовуватиметься агентством УНІАН спільно з Фундацією «Відкрите суспільство» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 

Інна Корнелюк, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду