#Разомдіємо-фест. Як українці дізнаються про підтримку ЄС для громадянського суспільства та медіа України

#Разомдіємо-фест. Як українці дізнаються про підтримку ЄС для громадянського суспільства та медіа України

15:00,
27 Травня 2024
726

#Разомдіємо-фест. Як українці дізнаються про підтримку ЄС для громадянського суспільства та медіа України

15:00,
27 Травня 2024
726
#Разомдіємо-фест. Як українці дізнаються про підтримку ЄС для громадянського суспільства та медіа України
#Разомдіємо-фест. Як українці дізнаються про підтримку ЄС для громадянського суспільства та медіа України
Україна прагне долучитися до європейської родини, тобто стати членкинею ЄС. Для цього потрібно не лише провести відповідні реформи, але й краще знати держави Європейського Союзу.

У третю суботу травня в Україні раніше відзначали День Європи. Зараз Україна, як і країни ЄС, святкують його 9 травня. Цього дня у 1950 році було підписано Декларацію Шумана — документ, який розпочав європейську інтеграцію. Понад 70 років тому Франція та Німеччина, усвідомивши жахи двох світових воєн, почали співпрацювати у сфері виробництва вугілля та сталі. Так почалася історія Європейського Союзу, який зараз об’єднує 27 держав.

25 травня в межах святкування Дня Європи в Києві відбувся «Разомдіємо-фест». Подія є частиною всеукраїнської комунікаційної кампанії «Разом діємо. Разом ми — Європа».

На урочистому відкритті фесту виступили Пані Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова, тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв і директорка Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Під час вступного слова Катаріна Матернова розповіла про те, для чого було організовано «Разомдіємо-фест».

«Ми організували цей захід, щоб відзначити нашу роботу з громадянським суспільством, багатьма організаціями, а також незалежними медіа. Ми запустили кампанію, щоб привернути увагу до надзвичайно важливої роботи, яку виконує громадянське суспільство — незалежні журналісти, різні неурядові організації.

Ми також хотіли продемонструвати підтримку, яку Європейський Союз надає громадянському суспільству та різним організаціям. Наразі ми маємо близько 8000 грантів».

Катаріна Матернова відзначила єднання української влади та громадянського суспільства з питань європейської інтеграції після 24 лютого 2022 року.

«Ми сказали людям: робіть усе, що необхідно, які б потреби не були. Використовуйте наші ресурси для задоволення потреб, де б ви не були, чи в Києві, чи в Сумах, чи в Одесі.

І було справді багато організацій — як ті, що представлені тут, що посилилися. І говорячи словами Олександри (Матвійчук. — "ДМ"), звичайні люди робили надзвичайні речі в ті дні й відтоді.

Багато організацій об’єдналися і зробили неймовірні речі, зокрема українська  влада та українські громадяни на шляху до Європейського Союзу.

Тому що 24 лютого нас буквально застало зненацька, коли тільки почалося повномасштабне вторгнення. Керівництво держави склало заявку на вступ до Європейського Союзу. Це був дійсно надзвичайний момент», — сказала Матернова.

У червні 2022 року Україна отримала статус кандидатки на членство в ЄС, а у грудні 2023 року Європейська Рада затвердила початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу. 

Під час фесту було презентовано панно у формі мапи Європи, розмальованої прапорами країн ЄС і України. Його виставлять у Брюсселі.

Панно з мапою Європи 

Відповідаючи на запитання «Детектора медіа» під час «Разомдіємо-фесту», Пані Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова розповіла про свою позицію щодо оновлення формату марафону «Єдині новини». Нагадаємо, 21 травня Суспільне оголосило про початок марафону на Першому в рамках марафону «Єдині разом».

«Я вважаю, що це був хороший компроміс, оскільки це дасть Суспільному можливість мати більший внесок у розвиток власних програм. Ми були давніми прихильниками Суспільного. Я не бачу, чесно кажучи, дихотомії між телемарафоном і свободою слова — у вас є і те, і те.

Ми можемо обговорити, чи має телемарафон існувати в нинішньому вигляді. Але це не означає, що в Україні немає свободи слова. Україна — це країна з дуже яскравим публічним дискурсом, дуже сильними думками з різних сторін», — прокоментувала Катаріна Матернова.  

Катаріна Матернова 

Основна мета фесту — показати, як Європейський Союз підтримує громадянське суспільство та медіа в Україні. ЄС є одним із ключових донорів для багатьох українських неурядових організацій — благодійних фондів, волонтерських організацій тощо.

Активні українці є тими, хто сприяє реформуванню нашої держави в співпраці з урядовими інституціями та міжнародними партнерами. Залучення широкої публіки до обговорення того, як Україна рухається до Європейського Союзу, є важливим, адже європейська інтеграція стосується кожної зі сфер нашого життя — суспільно-політичної, освітньої, економічної, культурної.

Діти після того як пройшли Euroquiz про Україну та ЄС 

«Мистецький арсенал» наповнили юрби дітлахів та їхніх батьків, що прийшли більше дізнатися про Європейський Союз та заходи українських громадських організацій. На сцені відбувалися обговорення, а у дворі «Мистецького арсеналу» можна було долучитися до різних активностей, які були корисними та цікавими водночас.  

Квести, вікторини, ігри мали на меті в популярній формі розповісти дітям про європейську інтеграцію України, культурні пам’ятки країн ЄС та освітні можливості для українців у Європі.

Окремо було організовано програму з медіаграмотності, де люди могли дізнатися, як розрізнити фейк чи маніпуляцію та що люди мають знати про дезінформацію. Програмний менеджер «Детектора медіа» Олександр Пирожков провів ознайомчий тренінг для відвідувачів «Разомдіємо-фесту». Люди цікавилися інформаційною гігієною та як перевіряти інформацію за сучасних об’ємів контенту у соцмережах та інтернеті.

Фото Максим Поліщук, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду