cs.detector.media
Анна Єгорова
«ЗМІ для змін»
26.04.2024 08:01
Сім’ї замість інтернатів. Громадські організації просять Зеленського сприяти реформам із захисту прав дітей
Сім’ї замість інтернатів. Громадські організації просять Зеленського сприяти реформам із захисту прав дітей
Зокрема описаним у проєкті Стратегії забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання в сімейному оточенні.

Відкритий лист до президента Володимира Зеленського опублікувала громадська спілка «Українська мережа за права дитини» (УМПД; 33 неурядових організації).

Листа також підтримали інші правозахисники: громадська спілка «Ліга сильних» (7 організацій), громадські організації Disability Rights International Ukraine, Fight For Right, «Регіональний центр прав людини», «Ліга українських правозахисників», «Підтримка людей з аутизмом та іншими ментальними порушеннями “Ми поряд”», «Дитина з майбутнім».

У листі йдеться, що Стратегія забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання в сімейному оточенні на період до 2030 року включає доопрацьовані рішення викликів минулого і враховує сучасні виклики, в тому числі спровоковані війною в Україні.

В УМПД написали, що Стратегія враховує потреби дітей і сімей, постраждалих від війни, окреслює механізми та стандарти розвитку сімейних форм виховання, спеціалізації прийомних сімей, пропонує розбудову системи послуг для підтримки родин, включає ефективну систему захисту дітей, пропонує посилити кадрове і професійне забезпечення.

Нагадаємо, у Стратегію увійшли також положення Дорожньої карти у сфері забезпечення прав та найкращих інтересів дитини, розробленої УМПД. Стратегію презентують 26 квітня.

«На даному етапі Стратегія не забезпечена цільовим фінансуванням і не має визначених ключових маркерів для вимірювання прогресу впровадження реформи, не включає визначення і рамок поняття “інституційний догляд”», — написали автори листа. 

У зверненні організації заявили про готовність і далі працювати з Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей й іншими органами влади, аби знайти ресурси, та брати активну участь у втіленні Стратегії.

Нагадаємо, раніше УМПД просила міжнародних партнерів і донорів не допустити виділення коштів для відбудови інтернатних закладів, призначених для цілодобового перебування дітей.

Голова правління «Української мережі за права дитини», національна директорка з розвитку програм «SOS Дитячі містечка Україна» Дар’я Касьянова розповіла «Детектору медіа» про евакуацію сімей та дітей із зони бойових дій, а також про допомогу дітям, які бачили війну на власні очі.

Титульне зображення: УМПД

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status