cs.detector.media
Валерія Буняк
20.05.2023 16:40
Громадські організації запропонували покращити законопроєкт про працевлаштування людей з інвалідністю
Громадські організації запропонували покращити законопроєкт про працевлаштування людей з інвалідністю
Запропоновані зміни передбачають запровадження системи соціальних послуг, значне розширення кола роботодавців, які зобов’язані працевлаштовувати людей з інвалідністю, а також компенсацію для людей з інвалідністю при відкритті власної справи.

Громадські організації, які захищають права людей з інвалідністю, пропонують покращити законопроєкт № 5344-д. Вони направили відповідне звернення з пропозиціями голові Верховної Ради України та голові профільного комітету. Про це повідомила громадська спілка «Ліга Сильних».

«Йдеться про три системні зміни, які можуть суттєво покращити законопроєкт. В першу чергу, це запровадження системи соціальних послуг. Другий аспект — значне розширення кола роботодавців, які зобов’язані працевлаштовувати людей з інвалідністю. І нове рішення — компенсація для людей з інвалідністю при відкритті власної справи», — розповіла виконавча директорка «Ліги Сильних» Дар’я Cидоренко.

Запропоновані правки передбачають запровадження системи соціальних послуг, які сприятимуть працевлаштуванню людей з інвалідністю, а саме: 

Окрім цього, ГО запропонували змінити умови квотування робочих місць за людьми з інвалідністю. Обовʼязок працевлаштування розширюється на державні та комунальні установи й органи. Ця зміна збільшить потенційну кількість вакантних місць та поставить державу в рівні умови з приватним бізнесом.

Наступний крок — запровадити систему заохочень для самозайнятості осіб з інвалідністю. Ідеться про можливість людини з інвалідністю отримати компенсацію від держави на облаштування робочого місця при відкритті власної справи.

«Разом із іншими громадськими організаціями ми понад 2 місяці працювали над аналізом законопроєкту та напрацюванням змін. Звичайно, там є багато інших важливих аспектів. Таблиця пропозицій змін містить понад 100 аркушів. Сподіваюсь, що більшість з них буде врахована. Ми плануємо далі активно працювати над законопроєктом до першого читання, щоб він дійсно приніс реальні зміни для людей з інвалідністю на ринку праці», — додала Сидоренко.

Нагадаємо, нещодавно 16 громадських організацій, які працюють у сфері захисту прав людей з інвалідністю, висловили підтримку щодо законопроєкту 5344-д за умови доопрацювання та врахування рекомендацій, які наведені в їхній спільній заяві. 

Фото: Громадська спілка «Ліга Сильних»

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status