cs.detector.media
12.05.2023 15:08
«Не допустити виділення коштів на відбудову інтернатів», — звернення Української мережі за права дитини
«Не допустити виділення коштів на відбудову інтернатів», — звернення Української мережі за права дитини
Міжнародний звіт про потреби України в реконструкції, на думку правозахисників, може призвести до виділення коштів на відбудову інтернатів, хоча на міжнародному рівні є розуміння, що інтернатам треба покласти край.

Більше 25 громадських організацій, що працюють у сфері забезпечення прав дитини, просять не допустити виділення коштів для відбудови інтернатних закладів, призначених для цілодобового перебування дітей, повідомляє Українська мережа за права дитини на сайті. Звернення адресували представникам міжнародних організацій, спонсорів та агенцій, які надають фінансову допомогу Україні з реконструкції та відновлення.  

У зверненні йдеться, що занепокоєння правозахисників викликали розділи звіту під назвою «Друга швидка оцінка збитків і потреб України 24 лютого 2022 — 24 лютого 2023 (RDNA2)», підготовленого Групою Світового банку, урядом України, службами Європейського Союзу та ООН у координації з гуманітарними партнерами та партнерами з розвитку, науковими колами, організаціями громадянського суспільства та представниками приватного сектору.

«Згідно зі звітом, найбільшу частку збитків у сфері соціального захисту складає зруйнована або частково зруйнована інфраструктура, зокрема інституційні заклади, санаторії або центри надання соціальних послуг. … У звіті підкреслюється, що 1,01 млн євро буде виділено на задоволення потреб у реконструкції інституційних закладів, а 103,67 млн євро – на санаторно-курортні та дитячі табори», — звернули увагу в УМПД.

Правозахисники акцентували, що існує міжнародний консенсус: інституційним закладам, тобто інтернатам, необхідно покласти край. Аргументи такі:

  1. «Понад 80 років досліджень показали, що діти, які зростають в інституціях, частіше мають затримку когнітивного та фізичного розвитку, проблеми із законом та піддаються серйозному ризику виникнення проблем з психічним здоров’ям».
  2. «Менше 10% випускників інтернатних закладів успішно соціалізуються після виходу за межі інтернатів».
  3. Як у часи пандемії коронавірусу, так і з початком наступу Росії на Україну понад 80% дітей з інтернатних закладів повернулися додому. Це ще раз доводить той факт, що в існуванні інтернатів немає потреби, вважають правозахисники.
  4. У Керівних принципах ООН щодо деінституціалізації зазначається, що інституціалізація має дискримінаційну практику, суперечить основним правам і ніколи не може розглядатися як форма захисту дітей з інвалідністю.
  5. Європейський Союз також визнав шкоду інституціалізації, включивши у свої правила фінансування заходи та у більшість відповідних інструментів політики щодо переходу від інституційної до сімейної підтримки у громадах.
  6. Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн нещодавно заявила: «Ми хочемо, щоб ці діти росли в люблячому середовищі, яке додало б їм впевненості та сили», «не в закладах… а в сімейних умовах», і оголосила, що ЄС виділить 10 мільйонів євро на підтримку «розробки сучасної стратегії догляду за дітьми».

Підписанти звернення вважають, що ЄС має бути послідовним у своєму підході та переконатися, що направлене Україні фінансування спрямоване на підтримку сім’ї та догляду на рівні громади, а Україна — спрямовувати зусилля на розбудову інфраструктури з підтримки сімей з дітьми, створення альтернативних форм сімейного догляду та виховання, впровадження та розвиток інклюзивних послуг.

«Ще до війни Україна мала один з найвищих рівнів інституціалізації дітей у світі. Понад 90% дітей в інтернатних закладах країни — це діти, які мали хоча б одного з батьків, і лише 8% — діти-сироти та діти, позбавлені батьківської опіки та піклування», — йдеться у зверненні.

Звернення підписали директорка фонду Lumos в Україні Галина Булат, голова правління ГС «Українська мережа за права дитини» та національна програмна директорка МБО БФ «СОС Дитячі містечка» Дар’я Касьянова, заступниця Голови Правління УМПД, голова правління ГО «Соціальна Синергія» Маріанна Онуфрик, виконавча директорка МБФ «Українська фундація громадського здоров'я» Галина Скіпальська та інші.

Нагадаємо, схоже звернення щодо коштів на відбудову інтернатів для людей з інвалідністю опублікувала правозахисна організація Fight for Right.

 

 

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status