cs.detector.media
28.02.2023 19:12
У Криму та на Півдні України активісти перемальовують російські воєнні символи Z на жовто-блакитні пісочні годинники
У Криму та на Півдні України активісти перемальовують російські воєнні символи Z на жовто-блакитні пісочні годинники
Вони символізують український спротив окупації та очікування на звільнення.

26 лютого, у День спротиву окупації Криму, кримський осередок руху спротиву «Жовта стрічка» розпочав безстрокову акцію «Наближається час свободи». Активісти перемальовували символ Z, який росіяни залишили на вулицях окупованих міст і сіл, на синьо-жовті пісочні годинники як нагадування, що час окупантів на українській території минає і наближається звільнення захоплених територій.

Світлина з Севастополя

Про це «ЗМІ для змін» повідомили організатори, надіславши світлини пісочних годинників із Сімферополя, Севастополя, а також із Нової Каховки, Бердянська, Мелітополя.

«За дев'ять років окупації Росія робила все, щоб знищити у Криму український спротив, ув’язнюючи та викрадаючи тих, хто лишився вірним своїй державі. Але попри все, спротив на півострові лише міцнішає. Акція "Наближається час свободи" руху спротиву "Жовта стрічка" — це важливе повідомлення, яке мають почути наші громадяни в окупованому Криму та на всіх тимчасово окупованих територіях. Це нагадування, що Україна поруч, і що ми всі разом переможемо», — розповіла Таміла Ташева, постійна представниця Президента України в АР Крим.

Згідно з повідомленням організаторів, акція «Жовтої стрічки» вже охопила Ялту, Сімферополь, Севастополь, Саки та інші населені пункти півострова. Активісти закликають українців на всіх на тимчасово окупованих територіях України приєднуватись до акції, а українців на підконтрольних Україні територіях — підтримувати рух та ділитись інформацією про спротив. 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от #ЖовтаСтрічка (@yellowribbonua)

«Від початку повномасштабної війни жовта стрічка стала символом спротиву українців російським окупантам. До руху вже долучилися понад 7000 людей, які розповсюджують жовті стрічки, листівки та графіті з проукраїнськими гаслами на тимчасово окупованих територіях. Кримський осередок руху — один із найбільших. Синьо-жовті пісочні годинники, які почали з’являтись на півострові, — це наше попередження окупантам, що часу на те, щоб залишити українські території, в них небагато», — розповідає куратор «Жовтої стрічки», чиє ім'я організатори не надали з міркувань безпеки.

Світлина з Бердянська

Рух громадського спротиву «Жовта стрічка» сформувався навесні 2022 року у Херсоні, а наразі поширився на всі тимчасово окуповані території України. Українці в окупації можуть приєднатись до руху через Telegram-бот «Разом», щоб отримувати завдання, плакати, листівки та дізнаватися про правила безпеки.

«ЗМІ для змін» розповідав раніше про стан прав людини в Криму. Також нагадаємо, що до восьми з половиною років засудили колишнього капітана українського корабля «Славутич», а у російських тюрмах померли двоє політв'язнів з Криму.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status