cs.detector.media
27.02.2023 17:05
Генсек ООН: Вторгнення Росії в Україну спричинило наймасовіші порушення прав людини
Генсек ООН: Вторгнення Росії в Україну спричинило наймасовіші порушення прав людини
Ідеться про масові смерті, руйнування та переміщення людей, а також про сексуальне насильство.

Вторгнення Росії в Україну спричинило наймасовіші порушення прав людини. Про це заявив у понеділок Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш на відкритті 52-ї сесії Ради з прав людини ООН у Женеві, передає «Укрінформ» із посиланням на CNN.

«Це спричинило масові смерті, руйнування та переміщення (людей – ред.). Управління Верховного комісара з прав людини задокументувало десятки випадків пов’язаного з конфліктом сексуального насильства над чоловіками, жінками та дівчатами», — наголосив Гутерріш.

Генсек ООН закликав міжнародні уряди поважати та активізувати Загальну декларацію з прав людини, з моменту підписання якої у грудні виповнюється 75 років. За його словами, нею часто «нехтують та зловживають».

У Женеві в понеділок, 27 лютого, стартувала щорічна сесія Ради з прав людини ООН, головною темою якої стане розслідування воєнних злочинів російської армії в Україні. Сесія триватиме рекордні шість тижнів. Загалом очікуються виступи близько 150 глав держав та урядів, зокрема представників США, Китаю, України та Ірану.

Нагадаємо, про величезну кількість порушень прав людини під час війни говорила й Олександра Матвійчук, керівниця громадської організації «Центр громадянських свобод», яка отримала Нобелівську премію миру.

Ця організація, як писав раніше «ЗМІ для змін», разом із партнерами документує злочини росіян під час війни в рамках ініціативи «Трибунал для Путіна».

Фото: Faces Of The World/Flickr

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status