cs.detector.media
27.02.2023 09:23
Росія незаконно утримує 180 українських політв'язнів, — Лубінець
Росія незаконно утримує 180 українських політв'язнів, —  Лубінець
Дмитро Лубінець: Через постійний острах перед українським спротивом, Росія не припиняє жорсткі репресії та переслідування наших громадян.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що Росія незаконно утримує 180 українських політв’язнів.  

«Наразі РФ незаконно утримує 180 політв’язнів, 116 з них – кримські татари. Кричущим порушенням Росією основоположних прав людини і норм міжнародного права стала нещодавня загибель у застінках Кремля двох закатованих політв’язнів – Костянтина Ширінга та Джеміля Гафарова. Їм не надали необхідної медичної допомоги», — повідомив Лубінець у телеграмі.

Довідка ДМ: 10 лютого у тюрмах російського Новочеркаська, а 7 лютого — Новотроїцька померли українські політв'язні Джеміль Гафаров і Костянтин Ширінг. Першому інкримінували участь у «терористичній діяльності», другому — «шпигунство» на користь України. Обидва мали проблеми зі здоров'ям і обом не надали допомоги.

Лубінець нагадав, що 26 лютого 2014 року в Сімферополі біля кримського парламенту відбувся масовий мітинг на підтримку територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу.

«Через постійний острах перед українським спротивом, Росія не припиняє жорсткі репресії та переслідування наших громадян у тимчасово окупованому Криму: незаконні обшуки, сфабриковані кримінальні справи, надумані вироки, зокрема, представникам корінного народу півострова – кримським татарам», — написав Лубінець.

У грудні 2022 року МЗС України повідомляло, що Росія незаконно заарештувала за політичними мотивами понад 140 громадян України, і ця кількість продовжувала зростати.

Також Росія продовжує депортацію з тимчасово окупованих територій України, зокрема, і неповнолітніх. За офіційними даними України, станом на лютий 2023 року російські окупанти депортували понад 16 тисяч українських дітей.  

Громадська організація «Центр громадянських свобод» спільно із Euromaidan Press в рамках кампанії #LetMyPeopleGo щорічно у січні проводить  «Зимовий марафон листів для в’язнів Кремля». Мета заходу — «подарувати тепло зимових свят» поневоленим українцям.

Фото: «Радіо Свобода»

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status