cs.detector.media
23.02.2023 20:58
«КримSOS» зафіксував щонайменше шість випадків катувань кримських політв’язнів у 2022 році
«КримSOS» зафіксував щонайменше шість випадків катувань  кримських політв’язнів у 2022 році
Побої та тортури під час та після затримання стали відомими правозахисникам.

Громадська організація «КримSOS» зафіксувала щонайменше шість випадків катувань кримських політв’язнів у 2022 році. Про це розповів аналітик «КримSOS» Євгеній Ярошенко.

«Упродовж 2022 року було зафіксовано факти катувань щодо щонайменше шістьох кримських політв’язнів. Енвер Крош та Ірина Данилович зазнали тортур після затримання. Ірину Данилович також били під час етапування на судове засідання. Рустем Османов, Руслан Абдурахманов, Ярослав Жук та Олексій Кисельов пережили жорстокі тортури після викрадення на новоокупованих територіях», — розповів сайту організації Євгеній Ярошенко.

Згідно з повідомленням, окупаційні силові структури катують не лише політв’язнів. Наприклад, звільненого викладача Білогірського технікуму Андрія Білозерова жорстоко побили під час затримання за публікацію пісні «Червона калина» у соцмережі. За цей вчинок його на 14 діб відправили під адміністративний арешт за обвинуваченням у нібито демонстрації нацистської символіки.

Крім катувань, кримські політв’язні також страждають від жорстокого та нелюдського поводження. Зокрема затриманим не надають належної медичної допомоги. Через це у лютому 2023 році загинули два кримські політв’язні: Костянтин Ширінг і Джеміль Гафаров.

Раніше «ЗМІ для змін» повідомляв, що щонайменше 149 громадян України перебуває у місцях несвободи — або в окупованому Криму, або вивезені в Росію. Більшість — це кримські татари, яких переслідують за сфабрикованими справами.

Однак і українці зазнають переслідувань на півострові. Так, капітан 1-го рангу запасу Військово-морських сил ЗСУ Олексій Кисельов отримав від окупаційного «Джанкойського районного суду» 8 років 6 місяців позбавлення волі.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status