cs.detector.media
02.02.2023 19:45
Від досліджень Чорнобиля до інновацій у сільському господарстві: вийшов другий сезон проєкту про українських науковиць під час війни
Від досліджень Чорнобиля до інновацій у сільському господарстві: вийшов другий сезон проєкту про українських науковиць під час війни
Відбулася онлайн-прем’єра документальних відео «Науковиці» — про українських жінок у науці. Два епізоди розповідають історії науковиць під час повномасштабної російсько-української війни.

Майже 73% опитаних учених у дослідженні Ukrainian Science.Reload зазначили, що не можуть займатися науковою діяльністю у тому ж обсязі, що і в довоєнний час. Серед основних причин — відчуття небезпеки, специфіка роботи та технічні проблеми: відключення світла, проблеми зі зв’язком тощо.

Попри все це, українські вчені продовжують працювати, розвивати та популяризувати науку в Україні. Зокрема й героїні проєкту «Науковиці».

Радіобіологиня Олена Паренюк вивчає, як радіація впливає на бактерії у Чорнобильській зоні відчуження та у Фукусімі (Японія). Мета Олени — розширити уявлення про Чорнобиль та проводити там дослідження, які допоможуть створювати інновації у різних галузях.

Біологиня Катерина Шаванова працює в одній з найбільших агрокомпаній України — «Kernel». Учена поєднує наукову діяльність і роботу та прагне ефективно використовувати надбання світової науки для потреб сільського господарства. Зокрема — шукати шляхи для відновлення українських ґрунтів після бойових дій.

Документальні відео охоплюють науковий шлях героїнь, а також інші сфери їхнього життя — наприклад, волонтерство та хобі. Олена та Катерина розказали про виклики та гендерні стереотипи в науці, власні перемоги та мрії.

До складу знімальної команди входить режисерка Юлія Кочетова, операторка Христина Лизогуб, звукорежисерка Ксенія Виноградова. Команда проєкту вірить, що про українських науковиць має знати весь світ.

Нагадаємо, що це другий сезон проєкту «Науковиці». Перший сезон — про нейробіологиню Віру Єфремову, математикиню Катерину Терлецьку, зоологиню Марину Шквирю та морську біологиню Оксану Савенко — можна переглянути за покликанням.

Раніше «ЗМІ для змін» інформував, що організація «Inscience» створила 11 історій від українських жінок в науці про те, як змінилась їхня робота під час повномасштабного російського вторгнення, плани на післявоєнне відновлення України та чому необхідно підтримувати вчених у їхніх дослідженнях. Мета проєкту — зробити науковиць видимими для суспільства, показати їх як рольові моделі для молоді та мотивувати дівчат будувати кар’єру у STEM-спеціальностях.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status