cs.detector.media
06.12.2022 14:45
У Києві вручили волонтерську премію-2022
У Києві вручили волонтерську премію-2022
Волонтерську премію-2022 зініціювали «Євромайдан SOS» та Центр громадянських свобод у партнерстві з Українською Волонтерською Службою.

Волонтерська премія – це всеукраїнська недержавна нагорода, яка вручається за особливий внесок у розвиток волонтерського руху в Україні «звичайним людям, які роблять надзвичайні речі».

Премія є найпопулярнішою та найбільш значною волонтерською відзнакою в країні. 

2022 рік – уже дев’ятий для Волонтерської премії «Євромайдан SOS» в Україні. Її вручення відбулося під час Форуму розвитку громадянського суспільства, який організував ініціативний центр сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання».

«Дев'ятий рік поспіль "Євромайдан SOS" збирає всіх для вручення премій, але це перший рік, коли ми це робимо під час повномасштабної російської агресії. Я нікому і ніколи не бажаю пройти через війну, але цей драматичний час дає можливість нам усім розкрити свої найкращі риси і стати кращою версією самих себе», — привітала учасників Олександра Матвійчук, керівниця Центру громадянських свобод.

Вручення премії відбувається на урочистій церемонії, що проходить щорічно у Києві 30 листопада, у день створення ініціативи «Євромайдан SOS» як реакції на насильницький розгін мирної студентської демонстрації на Майдані Незалежності. 

«Бути волонтером — це глибоко всередині знати відповідь на питання "навіщо воно тобі треба", але не завжди могти відповісти простими словами. Бути волонтером — це бути частиною неймовірної спільноти дивовижних людей, яким ти довіряєш, які вірять в ті самі цінності, що і ти, для яких свобода і незалежність — основа їхнього буття. Бути волонтером — це любити, а заради тих, кого ти любиш, ти готовий на все», — сказала Анна Бондаренко, керівниця Української Волонтерської Служби.

Критеріями висування номінантів були щоденна волонтерська робота або вчинок; відсутність належності до керівних позицій у будь-якій із політичних сил; неоплачуваність діяльності.

Волонтера могла номінувати будь-яка людина, яка добре обізнана з його чи її волонтерською діяльністю. Для номінування потрібно було заповнити анкету з відомостями про номінанта, отримати згоду від номінанта на використання його даних та відправити заповнену анкету до організаційного комітету Волонтерської премії. Усі історії номінантів, що сформовані на основі анкет, опубліковані для громадськості на сторінці громадської ініціативи «Євромайдан SOS». Лауреатів премії обирало журі.

Нагороджених номінантів цього року було понад 250, загального переможця не визначали. Участь у церемонії безпосередньо взяли номінанти в категорії «Допомога ЗСУ» благодійний фонд «Солом'янські котики», ініціатива «Оборона Одеси 2.0», підрозділ «Технарі» (розробники додатка «єППО»), благодійний фонд «Frontline Care», медичний батальйон «Госпітальєри», волонтерсько-рятувальна організація «Мотохелп».

Також нагородили номінантів у категорії «Відбудова пошкоджених об'єктів цивільної інфраструктури» — технологічну компанію «Everscan», волонтерську ініціативу «Repair together», програму «Будуємо Україну разом», добровольчий будівельний батальйон «Добробат».

Волонтерське об'єднання «Юрштаб», БФ «Збережи світ», група громадського спостереження «ОЗОН» разом із волонтерами глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна» та новинний проєкт «НВ» — цьогорічні лауреати в номінації «Правова допомога, правозахист і документування воєнних злочинів».

Докладно з усіма лауреатами і номінантами можна ознайомитися за посиланням.

Зі словами подяки виступили співачка, волонтерка Руслана Лижичко та громадська діячка, засновниця «Дикого театру» Ярослава Кравченко, співаки Святослав Вакарчук, Сергій Танчинець (гурт «Без обмежень»), Марі Чеба, Коля Сєрга, артистки Анжеліка Рудницька та Ольга Сумська, гурт «Згарда».

Урочистості відбулися в рамках Форуму розвитку громадянського суспільства в Києві, який провів Ініціативний центр сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання».

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status