cs.detector.media
21.10.2022 17:00
ІМІ увійшов до правозахисної коаліції «Україна. П’ята ранку»
ІМІ увійшов до правозахисної коаліції «Україна. П’ята ранку»
Оксана Романюк, ІМІ: Сподіваємося, що наша спільна робота разом з коаліцією дозволить нам ефективніше добиватися правосуддя за злочини проти медіа та журналістів, зокрема на міжнародному рівні.

Громадська організація «Інститут масової інформації» увійшла до коаліції «Україна. П’ята ранку».

Як повідомляє ІМІ, це коаліція правозахисних організацій, які збирають та документують воєнні злочини і злочини проти людяності, вчинені в ході російської збройної агресії в Україні.

«Сподіваємося, що наша спільна робота разом з коаліцією дозволить нам ефективніше добиватися правосуддя за злочини проти медіа та журналістів, в тому числі на міжнародному рівні. Ми також зацікавлені в тому, щоб вище керівництво РФ та безпосередні виконавці були притягнуті до відповідальності за злочини російської державної пропаганди, яка є одним з основоположних компонентів російського нападу на Україну», – заявила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

Коаліція «Україна. П’ята ранку» почала роботу 25 лютого 2022 року – наступного дня після початку повномасштабної збройної агресії Росії проти України.

До складу коаліції долучаються організації, багато з яких мають значний досвід документування міжнародних злочинів, порушень прав людини, вчинених на тимчасово окупованих територіях Криму та Севастополя, а також на окупованих з 2014 року частинах Донецької та Луганської областей. Станом на зараз коаліція налічує 32 учасники – українські та міжнародні громадські організації.

У березні громадські організації «Українська Гельсінська Спілка з прав людини», «Харківська правозахисна група» та «Центр громадянських свобод» створили глобальну ініціативу «Трибунал для Путіна».

Завдання цієї ініціативи — документувати події з ознаками злочинів за Римським статутом Міжнародного кримінального суду в усіх регіонах країни, що стали об’єктом нападу. Паралельно ініціатива працює на міжнародному рівні, щоб використати чинні механізми ООН, Ради Європи, ОБСЄ, ЄС та Міжнародного кримінального суду для зупинення злочинів і покарання винних.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status