cs.detector.media
07.10.2022 16:53
Олександра Матвійчук, «Центр громадянських свобод»: Росію мають виключити з Радбезу і створити трибунал для Путіна
Олександра Матвійчук, «Центр громадянських свобод»: Росію мають виключити з Радбезу і створити трибунал для Путіна
Олександра Матвійчук: Я рада, що очолюваний мною Центр громадянських свобод отримав сьогодні Нобелівську премію разом із нашими друзями та партнерами із «Меморіалу" та «Вясни».

Голова «Центру громадянських свобод» Олександра Матвійчук заявила, що Росію мають виключити з Радбезу ООН. Також вона наполягає на тому, що необхідно створити міжнародний трибунал для притягнення Володимира Путіна до відповідальності.

7 жовтня «Центр громадянських свобод», а також білоруський правозахисник Олесь Біляцький та російське правозахисне товариство «Меморіал» отримали Нобелівську премію миру-2022.

«Зараз говорять армії, тому що раніше голоси правозахисників у нашому регіоні не було чути. Можливо, нас слухали на Комітеті ООН з прав людини, але точно не в тих залах, де приймаються рішення людьми при владі. Якщо ми не хочемо жити у світі, де правила визначає той, хто має більш потужний військовий потенціал, а не верховенство права, такий стан речей належить змінити», – пише Матвійчук у фейсбуці.

На думку української правозахисниці, ООН та держави-учасниці мають провести реформу системи міжнародного миру та безпеки, щоб створити гарантії для всіх країн та їхніх громадян незалежно від їхньої участі чи неучасті у військових блоках чи військової потужності.

Росія ж має бути виключена із Ради безпеки ООН за систематичні порушення статуту ООН.

«ООН та держави-учасниці мають вирішити проблему "прогалини у відповідальності" та забезпечити шанс на справедливість сотням тисяч жертв воєнних злочинів... Потрібно створити міжнародний трибунал та притягнути Путіна, Лукашенко та інших воєнних злочинців до відповідальності. Весь мій 20-річний досвід боротьби за свободу та права людини переконливо говорить, що звичайні люди мають набагато більший вплив, ніж вони собі думають. Масова мобілізація звичайних людей у різних країнах світу та їхній спільний голос можуть змінити світову історію швидше, ніж інтервенція ООН. Я рада, що очолюваний мною Центр громадянських свобод отримав сьогодні Нобелівську премію разом із нашими друзями та партнерами із Меморіалу та Вясни», – заявила Матвійчук.

7 жовтня Нобелівський комітет присудив премію миру правозахисникам з України, Росії та Білорусі.

Нагороду отримали українська правозахисна організація «Центр Громадянських свобод», білоруський правозахисник Олесь Біляцький та російське правозахисне товариство «Меморіал».

Представниця норвезького комітету Беріт Рейсс-Андерсенн заявила, що ці три організації «уособлюють бачення Нобеля про мир та братерство».

«Центр громадянських свобод» – українська правозахисна організація, заснована у 2007 році.

Команда «Центру громадянських свобод»

Центр здійснює моніторинг та аналіз законопроєктів на відповідність стандартам дотримання прав людини, провадить громадський контроль над діями правоохоронних органів, судів та місцевої влади, над розслідуванням злочинів, вчинених під час Євромайдану, займається документуванням політичних переслідувань у тимчасово окупованому Криму, фіксацією порушень прав людини та воєнних злочинів на Донбасі, просвітництвом у сфері прав людини та демократії, програмами міжнародної солідарності тощо.

Голова центру – правозахисниця Олександра Матвійчук. У травні 2022 року організація була нагороджена премією Democracy Award 2022.

29 вересня Олександра Матвійчук стала першою в Україні лауреаткою альтернативної Нобелівської премії – «За правильний спосіб життя».  

Фото: Olexandra Matviychuk/Facebook

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status