cs.detector.media
09.11.2021 12:12
«Цей паркан має викликати роздратування». У Києві активісти й підприємці збирають кошти для захисту історичних будівель у суді
«Цей паркан має викликати роздратування». У Києві активісти й підприємці збирають кошти для захисту історичних будівель у суді
Планують зібрати 640 тисяч гривень, щоб покрити витрати за перший рік у трьох судових справах. На знак протесту проти знищення історичних будівель підприємцям пропонують встановлювати біля офісів зелені будівельні паркани.

Ініціатива проти знищення трьох історичних будівель Києва — павільйону «Квіти України», садиби Дмитрієва та Барбана — належить громадській організації «Мапа Реновації» та мережі ресторанів «Привіт». Зазначається, що першим двом будівлям загрожує позбавлення статусу пам’яток та подальший демонтаж, а садиба Барбана не має статусу пам’ятки.

Інформаційний плакат про ініціативу на зеленому паркані

Мета проєкту — зібрати 640 тисяч гривень на перший рік судових процесів щодо охоронного статусу цих будівель, повідомили «Детектору медіа» автори ідеї. Йдеться про послуги адвоката (юридичну аналітику та підготовку судової документації щодо цих будівель, відвідування засідань та сплата необхідних судових платежів). За підрахунками ініціаторів, це близько 50 тисяч гривень на місяць упродовж року та близько 40 тисяч гривень судового збору. На сторінці ініціативи оновлюються результати про залучені кошти. На момент публікації зібрали більше 186 тисяч гривень. На сайті також є можливість залишити свою пожертву.

Паралельно зі збором коштів ініціатори кампанії запустили флешмоб: запропонували компаніям оточити будівлі своїх офісів зеленим будівельним парканом, символом забудов. «Цей паркан повинен викликати роздратування у громадян та донести головне повідомлення: дратувати повинні не паркани, а те, що за ними відбувається!» — повідомили «Детектору медіа» організатори. Першою флешмоб підтримала компанія Havas Digital Kyiv. Акція перетворилася з суто гелловінської на довготривалу, розповіли в команді ініціативи. Приєднатися до флешмобу можна, написавши на privetmaprenovation@gmail.com.

Нагадаємо, «Детектор медіа» розповідав, як активісти борються за збереження історичних будівель у Полтаві, Києві й Одесі.

Представники трьох харківських урбаністичних організацій розповіли «ДМ» про свій досвід взаємодії з медіа, поширені помилки журналістів у висвітленні цієї теми та потребу у фахових матеріалах.

Фото надали автори ініціативи

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status