Врятувати «Квіти України»: у Києві громадські активісти та містяни тиждень борються за архітектурну пам’ятку

Врятувати «Квіти України»: у Києві громадські активісти та містяни тиждень борються за архітектурну пам’ятку

18:24,
17 Липня 2021
2747

Врятувати «Квіти України»: у Києві громадські активісти та містяни тиждень борються за архітектурну пам’ятку

18:24,
17 Липня 2021
2747
Врятувати «Квіти України»: у Києві громадські активісти та містяни тиждень борються за архітектурну пам’ятку
Врятувати «Квіти України»: у Києві громадські активісти та містяни тиждень борються за архітектурну пам’ятку
13 липня Шевченківський райсуд Києва наклав арешт на будівлю, активісти продовжують пильнувати.

Майже тиждень громадські активісти, урбаністи та мешканці району перебувають у модерністській будівлі «Квіти України», яку 12 липня намагався знести забудовник. У відповідь активісти та місцеві жителі зламали частину паркану, зайшли на територію проведення робіт та заблокували роботу будівельної техніки.

«Я відчуваю, що це потрібно, — каже один з учасників протесту, юрист громадської організації «Мапа Реновації» Дмитро Перов. — Таке дивне відчуття, коли ти сидиш просто на даху годину, дві, три. Ти не відчуваєш спеки, голоду, потреби сну. Все це замінює живе спілкування з людьми, які абсолютно різні. Хтось архітектор, хтось бухгалтер, хтось журналіст, хтось флорист, хтось юрист, але у всіх цих людей одні спільні цінності та одна спільна мета — зберегти «Квіти України».

Основною проблемою руйнації архітектурних пам’яток активісти вважають відсутність цієї проблеми в порядку денному міської і центральної влади. А також розпорошеність повноважень владних інституцій.

«Немає комплексної програми збереження культурної спадщини. Є Департамент охорони культурної спадщини КМДА, є Міністерство культури, інші органи. Всі вони працюють поодинці. Сьогодні, коли в нас день через день намагаються знищити якусь історичну будівлю в центрі міста, потрібно змінювати підхід до вирішення проблеми»,  каже Дмитро Перов.

Його колеги переконані, що в Києві засилля підприємців, які шукають швидкий прибуток і не гребують знищенням історичних і культурних будівель.

«У знищенні архітектурних пам’яток зацікавлені підприємці. Тобто ті люди, які мають певний ресурс, інвестують його в нерухомість і хочуть отримати швидкий прибуток. І дуже мало бізнесменів, які мають на меті не лише збагатитись, але й розвивати свою справу, вкладати в добробут і бути соціально відповідальним, — каже Дмитро Перов. — У підприємців лише одне на думці — купити, знести і побудувати на декілька поверхів вищу будівлю, отримати миттєвий прибуток, забрати гроші, поїхати з цієї країни і нічого не знати, ні про це місто, ні про людей, які там живуть, ні що далі буде з цією будівлею, з її експлуатацією».

Нагадаємо, у ніч на 12 липня в Києві біля будівлі «Квіти України» (вул. Січових стрільців, 49) з'явилася важка техніка, вдень розпочався демонтаж. Активісти та мешканці району проникли на територію будівлі та тимчасово зупинити будівельні роботи. Згодом, за заявами містян, поліція відкрила кримінальну справа за статтею «самоуправство», а 13 липня Шевченківський райсуд Києва наклав арешт на будівлю.

Наразі забудовнику тимчасово заборонили проводити будівельні та демонтажні роботи на об'єкті. Про це повідомили правоохоронці, які прийшли вручити відповідний припис забудовнику. Це підтвердив і міністр культури Олександр Ткаченко. Він розповів, що інспектор Міністерства культури 13 липня вирушив до будівлі, щоб вручити забудовникам припис про заборону будь-яких будівельних робіт. Але вручити його особисто в руки не вдалося. Проте Ткаченко переконує, що попри це, припис почав працювати й подальший демонтаж є незаконним, оскільки дозвіл МКІП на будівельні роботи в забудовника відсутній.

«Про що йдеться у приписі? Про те, що проведення будівельних робіт у межах історичного ареалу без відповідних дозволів центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини — неможливе», — йдеться в повідомленні.

Будівлю на початку 80-х спроєктував архітектор Микола Левчук для комунального підприємства «Квіти України» — інституції, яка професійно займалася дослідженням квітів. Це був навчально-методичний павільйон з магазином, оранжереєю та дослідницьким центром. На першому поверсі продавали рослини, вище відбувалися виставки, ще в кількох приміщеннях були майстерні та курси флористики.

Останні декілька років будівля пустувала. Її власник, ПрАТ «Квіти України», запланував реконструкцію. Згідно з оприлюдненими планами реконструкції, фасад збираються кардинально змінити, а каскадний атріум — знищити, пише юридична компанія Axon Partners, яка представляє в суді інтереси Миколи Левчука, який виступає проти «повного знищення первісного архітектурного проєкту під прикриттям реконструкції».

Наразі активісти влаштовують культурні заходи, присвячені «Квітам Україні». 16 липня митці організували відеомеппінг Zhyvyi Kvit на фасаді будівлі, а 17 липня о 21:30 на знак солідарності з активною громадою Національний центр Олександра Довженка (Довженко-Центр) покаже фільм Михаїла Кауфмана «Навесні» (1929), у якому постає нині майже не відомий Київ 1929 року.

Стежити за будівлею «Квіти України» можна онлайн.

Фото: Save.Kvity.Ukrainy / Facebook

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду