cs.detector.media
31.10.2021 09:39
88 випадків переслідувань активістів зафіксувала ZMINA з початку року
88 випадків переслідувань активістів зафіксувала ZMINA з початку року
Найчастіше активістів переслідували в Києві (37 випадків) та на Одещині (10 випадків). За третій квартал року зафіксували 35 нових випадків.

Дані за дев’ять місяців 2021 року (січень-вересень) навели дослідники Центру прав людини ZMINA на пресконференції, де презентували моніторингову доповідь щодо переслідувань активістів і правозахисників. У ZMINA констатували, що в аналогічний період минулоріч зафіксували 77 інцидентів.

Найбільше випадків тиску (по 7) трапилося на Київщині, Харківщині та Луганщині. Здебільшого активістам псували майно (22 інциденти), погрожували (20) та нападали (16), повідомила дослідниця Центру прав людини ZMINA Анастасія Москвичова. У доповіді зазначається, що 10 випадків мали ознаки спланованої дискредитації, 6  — неправомірного юридичного переслідування, 4  — перешкоджання діяльності громадської організації, 3 — перешкоджання мирним зібранням, 3 — мали ознаки незаконного затримання чи обшуку, а 2 — порушення приватності. Найбільше випадків сталося з активістами, які захищають права ЛГБТІК і протидіють корупції або незаконному будівництву, додала вона.

Упродовж липня — вересня ZMINA зафіксувала 35 нових випадків переслідування за громадську діяльність на підконтрольній Україні території, йдеться в доповіді. 15 із них скоєно в Києві.

Законопроєктів, які потенційно несли би загрозу громадському сектору та правам людини, за третій квартал більше не стало. Їх на розгляді Верховної Ради лишається 10.

Нагадаємо, за перше півріччя 2021 року Центр прав людини Zmina зафіксував 53 випадки переслідування активістів. У 2020 році правозахисники зафіксували 101 випадок нападів і переслідувань громадських активістів, у 2019-му — 83 випадки. Центр громадянських свобод продовжує вести інтерактивну Мапу переслідування громадянського суспільства в Україні. За її допомогою можна відстежувати поступ розслідування нападів на активістів, а також повідомити про випадок переслідування.

Скриншоти моніторингової доповіді ZMINA

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status