cs.detector.media
13.09.2021 19:09
Мінцифри презентувало сервіс електронних конкурсів проєктів для громадських організацій на платформі «ВзаємоДія»
Мінцифри презентувало сервіс електронних конкурсів проєктів для громадських організацій на платформі «ВзаємоДія»
Всі етапи конкурсів центральних і місцевих органів влади відбуватимуться на єдиній онлайн-платформі, а українці зможуть голосувати за проєкти.

13 вересня Міністерство цифрової трансформації організувало брифінг-презентацію сервісу е-конкурсів проєктів для організацій громадянського суспільства. Модуль електронних конкурсів — спільна розробка міністерств (Мінцифра, Мінмолодьспорту, Мінветеранів, Мінсоцполітики), програми EGAP (впроваджується Фондом «Східна Європа») та громадської організації «Український незалежний центр політичних досліджень». Як «Детектор медіа» писав раніше, у громадському секторі переконані, що конкурси проєктів — необхідна заміна механізму «прямого» державного фінансування громадських організацій, якому наразі бракує прозорості.

Держава щороку витрачає більше 100 мільйонів гривень на підтримку конкурсів проєктів громадськості, і беруть участь у них понад 500 організацій по всій Україні, сказала під час брифінгу Людмила Рабчинська, заступниця міністра цифрової трансформації. Як «Детектор медіа» писав раніше, практика проведення конкурсів щороку розширюється і в регіонах.

Суть конкурсів полягає в тому, що організації подають пропозиції своїх проєктів, а якщо перемагають — отримують державні кошти на їх втілення. Уперше такий конкурс проєктів провели в 2012 році в Міністерстві молоді та спорту для молодіжних і дитячих об'єднань. У 2016 році конкурс проєктів для ГО оголосили в Міноборони, а в 2020 році — Мінсоцполітики та Мінветеранів. У 2021 році конкурс для програм проєктів чи заходів, розроблених громадськими об’єднаннями чи творчими спілками провела Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації. Після створення електронного сервісу всі етапи конкурсів (оголошення, набір документів, захист проєктів, оцінювання і визначення переможців) відбуватимуться онлайн.

Серед інших змін — автоматичне формування рейтингу проєктів, збереження інформації про всі конкурси в єдиній базі, можливість переглядати звітні документи і стежити за розподілом коштів. Громадяни, своєю чергою, зможуть взяти участь у відборі конкурсної комісії, яка оцінює проєкти, та голосувати за визначення переможців. Наступний крок, як зазначили під час презентації, — зробити процес підписання договору організатора з переможцем теж безпаперовим.

Міністерство молоді і спорту, першопрохідці конкурсів в Україні, цього разу першими й запустили два електронні конкурси на «ВзаємоДії». Раніше «Детектор медіа» писав, що 4 серпня Кабмін узаконив проведення конкурсів в електронному форматі. Держслужбовців і охочих долучитися до електронних конкурсів упродовж серпня-вересня навчають на семінарах.



Під час презентації в Мінцифри розповіли більше про подальше розширення функціоналу «ВзаємоДії», який наразі розробляють і тестують. Це анонсовані раніше можливості перегляду актуальних контактів органів влади, звітів про результати їх роботи, матеріалів громадських експертиз, надання експертної допомоги в створенні політик тощо. Також на «ВзаємоДії» планують запустити оновлені електронні петиції до уряду, звернення та запити, публічні консультації, опитування, всеукраїнський громадський бюджет та голосування за членів громадських рад. 

Нагадаємо, 12 січня 2021 року презентували платформу «ВзаємоДія» і анонсували запуск перших функцій на весну 2021 року. Перший сервіс — місцеві петиції — презентували 17 травня на Diia Summit 2.0 у межах форуму «Україна 30. Цифровізація». До 2023 року на «ВзаємоДії» збираються впровадити весь запланований функціонал: електронні звернення і запити, консультації, петиції, конкурси для громадських організацій, експертизи, громадський бюджет, а також доступ до урядової інформації.

Фото: Мінцифри, скриншот vzaemo.diia.gov.ua

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status