cs.detector.media
Анна Єгорова
«ЗМІ для змін»
03.02.2021 10:00
Представник омбудсмана: Порівняння особи з інвалідністю з образом «Коника–Дурконика» у книзі є проявом поширення мови ворожнечі
Представник омбудсмана: Порівняння особи з інвалідністю з образом «Коника–Дурконика» у книзі є проявом поширення мови ворожнечі
Однак Уповноважений не реагуватиме на випадок — авторка змінила текст книги і публічно перепросила.

Представник Уповноваженого ВР з прав людини Віктор Іванкевич у відповіді на запит «ЗМІ для змін» прокоментував конфлікт навколо книги «Коник-Дурконик» Ольги Дробишевої.

«Уповноважений наголошує, що використання порівняння особи з інвалідністю з образом “Коника–Дурконика” в зазначеній книзі є проявом поширення мови ворожнечі та формує в читачів хибне уявлення, створює напружену, ворожу атмосферу щодо осіб з інвалідністю і, як наслідок, призводить до дискримінації та стигматизації їх у суспільстві», — зазначив представник Уповноваженого з дотримання рівних прав і свобод.

Нагадаємо, мережу обурило вживання слова «інвалід» і контекст в одному з віршів книги. ГО Fight for Right направила омбудсману заяву з вимогами заборонити поширення книги, відкликати наклади та змусити авторку публічно вибачитися. Серед понад 320 підписантів — громадські організації, правозахисники, батьки дітей з інвалідністю.

Фрагмент відповіді представника Уповноваженого на запит

Представник омбудсмана також акцентував, що термін «інвалід» виключено із національного законодавства та замінено терміном «особа з інвалідністю».

Пан Іванкевич звернув увагу на те, що авторка книги вибачилася в мережі. За інформацією громадської організації «Доступно.ЮА», авторка замінила попередній варіант тексту. Згідно з ним, Коник-Дурконик, який не вчив ПДР, тепер каже «привіт» колісному кріслу.

У листі додали, що впродовж 2020 року до Уповноваженого надійшло 44 повідомлень щодо проявів дискримінації за ознаками інвалідності та стану здоров’я.

Щодо відповідальності за прояви дискримінації в Україні — вона передбачена, але є невідповідності. «Законом України “Про засади запобігання та протидію дискримінації в Україні” від 06.09.2012 No 5207-VI передбачена адміністративна відповідальність за дискримінацію. Проте в Кодексі України про адміністративні правопорушення відповідні норми досі не запроваджені. Кримінальна відповідальність за дискримінацію передбачає складний процесуальний порядок доказування дискримінації в рамках кримінального процесу», — зазначив представник Уповноваженого.

Законопроєкт, покликаний усунути прогалини в законодавстві, наразі готується до другого читання.

Натомість розроблений Нацполіцією законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо боротьби з проявами дискримінації», який крім іншого передбачає притягнення до адмінвідповідальності за дискримінацію, досі не поданий на розгляд Кабінету Міністрів. Уряд має ухвалити рішення про подальшу передачу його до Верховної Ради.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status