cs.detector.media
10.12.2020 17:10
Найбільше в Україні дискримінують за віком, інвалідністю та сексуальною орієнтацією — опитування
Найбільше в Україні дискримінують за віком, інвалідністю та сексуальною орієнтацією — опитування
У перелік найважливіших цінностей увійшли гідність (60%), відповідальність (57%), рівність (майже 57%) та вільний розвиток особистості (53%). Рідше основними цінностями називали законослухняність (48%), порядок (48%) та матеріальну забезпеченість (47%).

Такі результати третього загальнонаціонального опитування «Що українці знають та думають про права людини». Його провів Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром прав людини Zmina протягом 6–19 жовтня 2020 р.

Дослідники опитали 2002 респондентів методом «віч-на-віч» за вибіркою, що репрезентує доросле населення України (за винятком непідконтрольних Уряду України територій). Вибірка репрезентативна за показниками статі, віку, типу поселення та області проживання. Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Дослідники констатували, що з 2016 року свобода залишилася головним ціннісним орієнтиром для 84 % українців. Дещо менше респондентів головною цінністю назвали справедливість (72 %) та безпеку (63 %). За чотири роки важливість безпеки для українців як основоположної цінності знизилася на 8%.

Для 4/5 опитаних (80% населення) право на життя є найважливішим. Цей показник не змінився за три опитування.

31% українців назвали толерантність основоположною цінністю: за 4 роки цей показник зріс на 6%, — повідомили дослідники.

За два роки менше українців стали вважати, що можна обмежувати в правах, зокрема, колишніх засуджених (–3,8 %), представників ЛГБТКІ+-спільноти (–3,2 %), наркозалежних (–1,8 %), безхатьків (–1,8 %), людей з непопулярними політичними поглядами (–1,6 %) та ромів (–1,4 %).

Загалом українці оцінили рівень дотримання прав людини в країні як нижчий за середній.

Нагадаємо, згідно з іншим дослідженням Фонду, українці підтримали більшість карантинних обмежень, запроваджених урядом навесні 2020 року.

Також цьогорічні опитування показали, що 57% українців вважають, що в майбутньому в Україні говоритимуть переважно державною мовоюнайбільше українців непокоїть на місцях поширення наркотиків, нетверезі водії, хулігани. У ході дослідження також з'ясували, що українці не довіряють жодному правоохоронному органу країни.

Згідно з іншим дослідженням Фонду «Демократичні ініціативи», 84% громадян підтримали би незалежність України на гіпотетичному референдумі.

Фото: Центр прав людини Zmina

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status