Українці не довіряють жодному правоохоронному органу, — дослідження

Українці не довіряють жодному правоохоронному органу, — дослідження

14:10,
5 Вересня 2020
2089

Українці не довіряють жодному правоохоронному органу, — дослідження

14:10,
5 Вересня 2020
2089
Українці не довіряють жодному правоохоронному органу, — дослідження
Українці не довіряють жодному правоохоронному органу, — дослідження
Баланс позитивної/негативної оцінки діяльності міністра внутрішніх справ Арсена Авакова становить -52%, директора НАБУ Артема Ситника — -41%, керівника САП Назара Холодницького — -40%, Генпрокурорки Ірини Венедіктової — -39%, в.о. голови ДБР Олександра Соколова — -33%, голови СБУ Івана Баканова — -30%.

Результати загальнонаціонального соціологічного дослідження оприлюднив Фонд «Демократичні ініціативи». Його провели спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 3 по 9 липня 2020 року. Методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» дослідники опитали 2022 респонденти віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Попри низьку довіру до відомств і їх очільників, значна частка громадян взагалі не знає, хто очолює ті чи ті правоохоронні органи. Найбільш упізнаваним є Арсен Аваков — про нього нічого не чули всього 3% респондентів. Найбільш невідомим є в.о. голови ДБР: про Олександра Соколова нічого не знають 37% опитаних.

Дослідники відзначили, що на оцінку роботи правоохоронних органів впливають політичні вподобання опитаних. Найбільш позитивно до керівників правоохоронних структур ставляться виборці «Слуги народу», найгірше — прихильники «Опозиційної платформи — За життя», а виборці «Європейської солідарності» найгірше ставляться до СБУ та Офісу Генпрокурора. Більшість виборців «Слуги народу» дають негативну оцінку усім правоохоронним органам, як і решта громадян.

Керівники, призначені вперше за президента Зеленського (Баканов та Соколов), менш відомі та мають кращий баланс оцінки, ніж керівники, призначені до Зеленського (Аваков та Ситник). «Таким чином, можна стверджувати, що позитивна оцінка керівників СБУ та ДБР є великою мірою авансом від прихильників Зеленського. За відсутності результатів їхньої роботи з часом баланс позитивних та негативних оцінок погіршуватиметься», — прогнозують дослідники.

Інфографіка dif.org.ua

На думку авторів дослідження, низький рівень довіри до прокуратури та САП означає, що громадяни загалом не сприймають їх як правоохоронні органи, незалежно від очільників. Дослідники припускають, що для покращення ситуації суспільству потрібні більш вагомі докази докорінних змін системи прокуратури.

У фонді «Демократичні ініціативи» резюмують: «Постає загроза, коли дії правоохоронних органів оцінюватимуться різними групами суспільства не з точки зору верховенства права і дотримання законності, а з точки зору відповідності дій політичним цілям тих чи інших політичних сил та політичних лідерів».

Згідно з нещодавнім дослідженням Фонду «Демократичні ініціативи», 84% громадян підтримали би незалежність України на гіпотетичному референдумі.

Найбільш ефективно впливати на владу можливо за допомогою ЗМІ, вважають опитані представники громадських організацій в іншому дослідженні ДІФ.

Нагадаємо, фактчекери з VoxCheck назвали топ фейків і маніпуляцій першого року парламенту 9-го скликання.

Також розпочато онлайн-опитування громадських об'єднань щодо реєстрації ГО.

Зображення: dif.org.ua

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду