cs.detector.media
03.11.2020 17:00
У Криму окупанти затримали журналістів «Грани.ру» та «Кримської солідарності»
У Криму окупанти затримали журналістів «Грани.ру» та «Кримської солідарності»
Кореспонденти мали підготувати репортаж з суду над фігурантами справи червоногвардійської групи «Хізб ут-Тахрір».

У окупованому Криму 3 листопада біля «Кримського гарнізонного військового суду» російські силовики затримала двох кореспондентів «Кримської солідарності» та інтернет-видання «Грани.ру» Вілена Темерьянова и Абляміта Зіядинова, а також активіста Ерфана Бекірова. Про це повідомила «Кримська солідарність».

Їх доставили до «відділу поліції» в окупованому Сімферополі. Адвокат Рустем Кямілев припустив, що затриманих звинуватять у «порушенні встановленого порядку проведення масових заходів» (20.2 КоАП РФ).

З «Кримського гарнізонного військового суду» пан Кямілев по відеозв'язку браву участь у засідання Південного окружного військового суду РФ, який оголосив вирок Рустему Емірусеїнову, Арсену Абхаїрову та Ескендеру Абдулганієву, фігурантам справи червоногвардійської групи «Хізб ут-Тахрір». Кореспонденти мали підготувати репортаж з суду, вони мали редакційне завдання від «Грани.ру» та виконували свої професійні обов'язки.  

Південний окружний військовий суд 3 листопада засудив Рустема Емірусеїнова до 17 років позбавлення волі, Арсена Абхаїрова – до 13 років та Ескендера Абдулганієва – до 12. Перші два роки вони проведуть у в'язниці. Решту терміну покарання – в колонії суворого режиму. Їх затримали в лютому 2019 року та звинуватили в «приналежності до забороненої в Росії політичної ісламської партії "Хізб-ут Тахрір"».

Як писав ДМ, Росія станом на 2 листопада 2020 року незаконно утримує дев’ятьох громадянських журналістів й активістів «Кримської солідарності» – Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова, Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхаліева та Амета Сулейманова. Вісім журналістів знаходяться в СІЗО та в’язницях, ще один – вдома за станом здоров’я.

Нагадаємо, у липні 2020 року правозахисники повідомили, що РФ незаконно утримує щонайменше 101 українського політичного в’язня, 77 — це кримські татари. 21 липня Міністерство закордонних справ анонсувало, що у вересні 2020 року запустить довгострокову інформаційну кампанію щодо захисту громадянських журналістів та активістів на окупованих РФ територіях України. У межах цієї кампанії МЗС ініціює створення Інституту менторства.

Фото: Кримська солідарність

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status