cs.detector.media
19.08.2020 15:02
КМДА відмовила в підтримці проєкту «КиївПрайду» на Громадському бюджеті
КМДА відмовила в підтримці проєкту «КиївПрайду» на Громадському бюджеті
КМДА пояснює, що не може фінансувати за держаний кошт мітинги й акції. Активісти вбачають у рішенні гомофобний підтекст.

Як пише ГО «КиївПрайд», проєкт «Київ — місто гордості» був опублікований на сайті Громадського бюджету ще в березні. Тематика проєкту визначена як соціальний захист вразливих верств населення. Кошти мали піти на організацію київського Маршу рівності в 2021 році. У квітні проєкт отримав статус «позитивний висновок». У серпні, за тиждень до старту електронного голосування статус проєкту змінився на «негативний висновок».

«Офіційною "підставою" різкої відмови Міської робочої групи стало те, що проведення заходів такої тематики не передбачено у положенні Департаменту соцполітики КМДА №805. Однак у ньому ж сказано, що темою заходів може стати подія щодо соціальної підтримки уразливим верствам населенням», — написали автори проєкту.

У Протоколі відмови зазначено, що проведення інформаційної кампанії лежить поза компетенцією міської адміністрації. Однак на першому етапі питань до кошторису не виникало, а деякі затверджені проєкти передбачають брендування та виготовлення відеоматеріалів — наголосив «КиївПрайд».

Під час онлайн-трансляції засідання комісії Громадського бюджету представник КМДА пояснив, що в заявці ГО посилається на ст. 39 Конституції про право на мирні зібрання й мітинги. Такий захід держава профінансувати не може (на відміну від фестивалю, наприклад, який розцінюють як культурний захід).

Натомість «КиївПрайд» зазначив, що під час засідання позиції окремих членів комісії були суперечливими та мали «прихований гомофобний підтекст і неприязнь до ЛГБТ+ спільноти». Організація закликала мерію Києва звернути увагу на інцидент. «КиївПрайд» вимагає визнати документ відмови неправомірним і необґрунтованим та розібратись у ситуації, що склалась.

Нагадаємо, у червні 2020 року ГО «КиївПрайд» провела перший в історії українського прайд-руху Марш рівності онлайн.

Мережа громадських організацій презентувала перший у світі інтерактивний онлайн-музей прийняття ЛГБТ-людей.

Також ГО «КиївПрайд» оголосила про вакансію директора або директорки.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status