cs.detector.media
07.05.2020 16:42
«Репортери без кордонів» закликали поліцію не приєднуватися до хвилі насильства проти українських журналістів
«Репортери без кордонів» закликали поліцію не приєднуватися до хвилі насильства проти  українських журналістів
У організації говорять, що ця тенденція загрожує фундаментам української демократії.

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» засудила напад на журналіста hromadske Богдана Кутєпова та закликала українську владу забезпечити дотримання законодавства, що передбачає покарання за насильство проти журналістів. Про це 7 травня повідомила RSF. 

«Неприпустимо, щоб поліція приєднувалася до хвилі насильства, яку зазнають українські журналісти з початку кризи в галузі охорони здоров'я», – сказала керівниця бюро Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє.

Вона додала, що влада має провести прозоре розслідування та покарати винних, відповідно до українських законів про перешкоджання та про насильство щодо журналістів. Зазначимо, що цей напад розслідує Державне бюро розслідувань за статтею про перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувалися насильством. Натомість Національна поліція України не прийняла заяву журналіста та не відкрила провадження через перешкоджання журналістській діяльності Богдана Кутєпова, хоча була зобов’язана це зробити.

Нагадаємо, 29 квітня поліція побила журналіста hromadske Богдана Кутєпова та зламала його техніку, коли він вів прямий ефір під Кабінетом Міністрів. Він разом з колегою висвітлював акцію протесту підприємців, які виступали проти затверджених обмежень під час карантину. Журналіст розповів, що під час сутички з поліцією отримав ушкодження.

Спершу правоохоронці встановлювали обставини інциденту. Далі почали службове розслідування. Поліцейських на час його проведення відсторонили від роботи. Богдан Кутєпов подав заяву до Державного бюро розслідувань через напад з боку поліцейських. Того ж дня ДБР почало розслідування за фактом перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувалися насильством (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

Заступниця головного редактора hromadske Настя Станко розповіла, що Богдан Кутєпов витратив 15 годин на подання заяви та свідчень, оскільки поліція та слідчо-оперативна група відмовилися приймати в журналіста заяву та відправили його в ДБР.

Медіаюрист Інституту масової інформації Алі Сафаров сказав, що Національна поліція України була зобов’язана прийняти заяву журналіста та розпочати досудове розслідування за фактом перешкоджання його професійній діяльності. Натомість начальниця управління комунікації Нацполіції Оксана Блищик говорить, що цей інцидент має розслідувати Державне бюро розслідувань, бо в ньому фігурують поліцейські.

Із закликом до влади розслідувати цей інцидент звернулися медійники, правозахисники та активістиМедіарух «Медіа за усвідомлений вибір», представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір, міжнародна організація Freedom House.

Фото: hromadske 

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status