Медіарух вимагає притягнути до відповідальності поліцейського, що свідомо напав на Кутєпова

Медіарух вимагає притягнути до відповідальності поліцейського, що свідомо напав на Кутєпова

11:18,
30 Квітня 2020
6682

Медіарух вимагає притягнути до відповідальності поліцейського, що свідомо напав на Кутєпова

11:18,
30 Квітня 2020
6682
Медіарух вимагає притягнути до відповідальності поліцейського, що свідомо напав на Кутєпова
Медіарух вимагає притягнути до відповідальності поліцейського, що свідомо напав на Кутєпова
Заява Медіаруху «Медіа за усвідомлений вибір» та медійних громадських організацій

Представники Медіаруху «Медіа за усвідомлений вибір» та медійних громадських організацій України закликають притягнути до відповідальності працівника поліції, який свідомо і без належних правових підстав застосував фізичну силу до журналіста «Громадського» Богдана Кутєпова та зламав його техніку.

Ми звертаємо увагу на незаконність дій поліції та свідоме застосування фізичної сили під час виконання журналістом своїх професійних обов'язків. Інцидент стався саме під час прямого ефіру, який вів Богдан Кутєпов. При цьому журналіст представився представникам поліції та сповістив, що йде пряме включення. Його емоційна реакція не є приводом для застосування сили проти нього.

Ми також наголошуємо на неприпустимості недоведення розслідування даного інциденту до кінця. Принагідно, нагадаємо про попередні випадки нападів на журналістів поліцейських, які не були покарані відповідно до Кримінального кодексу України.

Ми вимагаємо належно розслідувати всі ці справи та притягнути працівників правоохоронних органів до відповідальності.

Саме проблема безкарності породжує подальше зростання насилля, яке застосовують до журналістів. Крім того, посилює недовіру представників ЗМІ та суспільства до і так «підірваної» репутації поліції.

Так, 17 грудня 2019 року в Києві співробітники Національної гвардії та поліції розбили камеру й окуляри журналісту Радіо Свобода Сергію Нужненку. Інцидент стався під час висвітлення журналістом сутичок між правоохоронцями і мітингувальниками під Верховною Радою. Також у цій сутичці постраждали журналістка hromadske Вікторія Рощина та оператор Олексій Нікулін: їх забризкали сльозогінним газом, у Рощини вибили з рук телефон, коли вона фільмувала сутички.

Проте поліція досі не повідомила про стан розслідування цих справ і чи були встановлені особи, що вчинили злочин. Хоча на фото, викладеному Сергієм Нужненком, можна встановити правоохоронця, який перешкоджав його діяльності.

Крім того, досі не розслідувана справа нападу на Сергія Нужненка 3 березня 2018 року в Києві під Верховною Радою, коли співробітник поліції застосував газовий балончик проти нього і кореспондент Радіо Свобода отримав хімічні опіки.

Також недоведеною є справи щодо нападу на журналістів Дмитра Реплянчука та Сергія Лефтера 24 жовтня 2017 року представниками поліції особливого призначення у Святошинському суді Києва. Попри вибачення поліції і обіцянки розслідувати справи, вони залишаються у підвішеному стані. Нагадаємо, у квітні 2018 року адвокатка Дмитра Реплянчука Людмила Лебідь заявила, що слідство в справі його побиття проводиться поверхнево, необ’єктивно та без мети встановлення винних, а прокуратура Києва саботує слідство у справі.

Нагадаємо, за даними моніторингу ІМІ, у першому кварталі 2020 року експерти ІМІ зафіксували в Україні 62 випадки порушень свободи слова. Переважна більшість цих порушень (43) стосувалася фізичної агресії проти журналістів.

Правоохоронці зареєстрували в першому кварталі 2020 року 57 кримінальних проваджень щодо злочинів, скоєних стосовно журналістів, жодного не скеровано до суду.

Загалом протягом 2019 року правоохоронці зареєстрували 259 кримінальних правопорушень щодо злочинів проти працівників засобів масової інформації, з них розслідували та передали до суду 14 кримінальних проваджень.

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір»

Інститут масової інформації

Дмитро Крапивенко, головний редактор, «Український тиждень»

Інститут розвитку регіональної преси

Стас Козлюк, репортер, «Український тиждень»

Ірина Земляна, медіаекспертка ІМІ

Андрій Куликов, «Громадське радіо»

Гайгисиз Гелдієв

Інститут демократії ім. Пилипа Орлика

Фундація «Суспільність»

ГО «Детектор медіа»

«Громадське радіо»

«По той бік новин»

ГО «Інтерньюз-Україна»

Національна асоціація медіа

Довідка:

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA: Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», «Новое Время», «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Незалежна асоціація телерадіомовників, «Донецький інститут інформації», «Інститут демократії імені Пилипа Орлика», Центр прав людини Zmina та інші організації, окремі журналісти — загалом понад 70 учасників. Вступити до Медіаруху або підтримати його можна, звернувшись до координатора Вадима Міського: vadim.miskyi@gmail.com.

Нагадаємо, 29 квітня поліція побила та зламала техніку журналіста hromadske Богдана Кутєпова, який вів прямий ефір під Кабінетом Міністрів. Він висвітлював акцію протесту підприємців, які виступали проти затверджених обмежень під час карантину. 

Начальниця управління комунікації Національної поліції Оксана Блищик повідомила «Детектору медіа», що правоохоронці встановлюють обставини інциденту. Пізніше стало відомо про початок службового розслідування. Поліцейських на час його проведення відсторонили від роботи. Богдан Кутєпов подав заяву до Державного бюро розслідувань через напад з боку поліцейських. Того ж дня ДБР почало розслідування.

Із закликом до влади розслідувати цей інцидент звернулися медійники, правозахисники та активісти, а також представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
SS
11:55 / 30.04.2020
Мусорами они были, мусорами и остались. Как ты говно ни назови, оно вонять не перестанет. Единственный выход - поступать с ними так, как они поступают с нами. Они избили - избить их, надругались в участке - выебать их в жопу на глазах у друзей, жены и матери.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду