Богдан Кутєпов витратив 15 годин, щоб подати заяву про напад та дати свідчення

Богдан Кутєпов витратив 15 годин, щоб подати заяву про напад та дати свідчення

12:35,
2 Травня 2020
4277

Богдан Кутєпов витратив 15 годин, щоб подати заяву про напад та дати свідчення

12:35,
2 Травня 2020
4277
Богдан Кутєпов витратив 15 годин, щоб подати заяву про напад та дати свідчення
Богдан Кутєпов витратив 15 годин, щоб подати заяву про напад та дати свідчення
ДБР відкрило провадження не за ст. 171 ККУ (перешкоджання професійній діяльності журналіста), а за ч. 2 ст. 365 ККУ - перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувались насильством.

Про це заступниця головного редактора hromadske Настя Станко розповіла під час спільної дискусії із головною редакторкою української редакції Всесвітньої служби «Голос Америки» Мирославою Ґонґадзе та головною редакторкою «Української правди» Севгіль Мусаєвою.

«Цілий день Богдан витратив на те, щоб ходити по різних правоохоронних органах, щоб у нього хтось прийняв заяву про вчинення злочину. Якщо поліція вчинила злочин, це розслідує Державне бюро розслідувань, але потрібно викликати поліцію, вона передає справу ДБР. Богдан викликав на місце поліцію, вона не прийняла у нього заяву, потім слідчо-оперативна група – вона не прийняла заяву, потім відправили у територіальний відділ ДБР, там сказали, що це не там. Він витратив годин 15, щоб нарешті дати якісь свідчення. Це ще зі швидкою, бо він отримав травми від поліцейських, і так далі», - розповіла Настя Станко.

За її словами, прикро, що керівництво намагається знайти цьому інциденту «дуже цікаві пояснення» замість того, щоб вибачитись та пообіцяти встановити справделивість.

«Досі 171 стаття (перешкоджання журналістській діяльності) не порушена ДБР, а тільки нанесення телесних ушкоджень. І це теж запитання типу "доколе?". Скільки ми будемо чекати, щоб було порушення справи саме щодо нашої журналістської роботи. Богдан вів прямий ефір, це бачили тисячі людей. Що там ще треба доводити? Якщо треба - будемо доводити. Кілька поліцейських могли повестись неадекватно – і це міг бути людський фактор, але те, що їх захищає керівництво, – це вже не людський фактор», - зазначила журналістка.

Нагадаємо, 29 квітня поліція побила журналіста hromadske Богдана Кутєпова та зламала його техніку. Він вів прямий ефір під Кабінетом Міністрів - висвітлював акцію протесту підприємців, які виступали проти затверджених обмежень під час карантину.

До журналіста та його співведучого підійшли патрульні, які сказали залишити «зелену зону» Маріїнського парку. Після цього вони напали на журналістів та зламали стабілізатор. Пан Кутєпов розповів, що під час сутички з поліцією отримав ушкодження: «Повалили на землю. Я отримав кілька штурханів. Тут такі мікро синячки, то єрунда, подряпини. Але юристи радять зняти, щоб зафіксувати як легкі тілесні ушкодження».

Речник МВС Артем Шевченко заявив, що треба детально розібратися в інциденті з нападом на Кутєпова. «Знаючи Богдана Кутєпова нічого не можу сказати, окрім того, що треба точно детально з’ясувати всі обставини пригоди», — сказав він.

Начальниця управління комунікації Національної поліції Оксана Блищик повідомила «Детектору медіа», що правоохоронці встановлюють обставини інциденту. Пізніше стало відомо про початок службового розслідування. Поліцейських на час його проведення відсторонили від роботи.

Слідчі Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань розпочали досудове розслідування за фактом перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувались насильством (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Євген
11:40 / 03.05.2020
Хто видає незаконні накази той порушує закон. Хто виконує незаконні накази є співучасником злочину. Виконавці мають знати що будуть покарані.
Helga
21:13 / 02.05.2020
Сам винен, шут гороховий
Тарасик
13:13 / 02.05.2020
Чмошник
Петро
13:05 / 02.05.2020
Мусора - підораси
Георгій
12:59 / 02.05.2020
Явно непрофесійні дії поліції. Потрібно одразу затримувати за правопорушення і накладати санкції згідно закону...
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду