cs.detector.media
27.07.2017 16:05
Декларувати майно в антикорупційних ГО мусять навіть прибиральниці та кухарі – НАЗК
Декларувати майно в антикорупційних ГО мусять навіть прибиральниці та кухарі – НАЗК
Нацагентство із запобігання корупції роз'яснило, що таке антикорупційна громадська організація, і хто в ній зобов’язаний декларувати майно

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на відповідь НАЗК голові громадської ради при агентстві Віктору Тарану.

Агентство розтлумачило нещодавно внесені зміни до законодавства щодо поширення вимоги декларувати майно на ГО, які протидіють корупції (закон №1975-VIII від 23 березня 2017 року).

Згідно з відповіддю НАЗК, декларантами є особи, які отримують кошти або майно в рамках реалізації в Україні програм (проектів) щодо боротьби з корупцією. Під сферою запобігання корупції слід розуміти будь-яку діяльність, пов'язану із системою заходів запобігання корупції:

- участь у формуванні чи реалізації антикорупційної політики;

- участь у розробці, виконанні чи контролі за виконанням антикорупційних програм;

- будь-які форми участі громадськості в заходах щодо запобігання корупції;

- інформування НАЗК про можливе відображення недостовірних відомостей у декларації чиновників;

- інформування НАЗК про невідповідність рівня життя суб’єктів декларування задекларованим ними майну і доходам;

- проведення громадської антикорупційної експертизи;

- направлення запитів про отримання інформації.

Як додатково пояснили «УП» в НАЗК, якщо будь-яка фізична особа бере участь в антикорупційних заходах, направляє відповідні запити до органів влади або подає скарги на декларації чиновників до агентства, але вона не є членом антикорупційної ГО, то така особа не є суб'єктом декларування.

Також декларантами є особи, які прямо не мають відношення до протидії корупції, але надають послуги, виконують роботи, постачають товари, якщо це передбачено відповідним проектом. Наприклад, це можуть бути послуги з прибирання, постачання продуктів харчування чи канцелярського приладдя тощо. Але, зазначають в агенції, ця норма не поширюється на фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб.

Окрім того, якщо організація не здійснює свою основну діяльність у сфері запобігання корупції, але бере участь у заходах, пов’язаних із цим, то керівники та члени органів управління такої організації мають також подавати декларації.

Нагадаємо, 23 березня Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», внесений президентом Петром Порошенком 14 березня. Закон був ухвалений з урахуванням поправки Тетяни Чорновол, якою зобов’язано до е-декларування громадські організації, що здійснюють антикорупційну діяльність, а також всіх контрагентів установ та організацій, що отримують кошти з програм міжнародної технічної допомоги, спрямованих на протидію корупції.

24 березня Верховна Рада спробувала скасувати результати голосування за закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», але їй не вистачило голосів.

Голова громадської організації «Детектор медіа» та шеф-редактор порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова вважала, що Президент України Петро Порошенко мав ветувати ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» та повернути його до Верховної Ради з його пропозиціями.

25 березня Коаліція провідних неурядових організацій «Реанімаційний пакет реформ» звернулась до президента Петра Порошенка із закликом повернути до Верховної Ради ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» для термінового повторного розгляду з виключенням норм, «які порушують права громадян і загрожують розвиткові демократії в Україні».

Попри це зміни до закону про е-декларування було підписано президентом 27 березня і 30 березня закон набув чинності.

Зміни до закону про електронне декларування розкритикували міжнародна правозахисна організація Freedom House, міжнародна антикорупційна мережа Transparency International та українське представництво «Transparency International Україна».

8 липня прес-служба глави держави повідомила, що Президент України Петро Порошенко подав на розгляд Верховної Ради України проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів та до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги.

Заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків повідомив, що законопроектами запропонована прозорість громадських організацій і тих фізичних осіб-підприємців, хто отримує напряму кошти донорів - міжнародну технічну допомогу. Він також підкреслив, що публічну звітність подаватимуть всі громадські організації без огляду на спеціалізацію та джерела доходів. Однак звіти стосуватимуться виключно діяльності організацій і не будуть містити інформації стосовно власності чи будь-якого майна цих організацій або їх посадових осіб. Дмитро Шимків наголосив, що законодавча ініціатива передбачає скасування зобов’язання фізичних осіб - представників громадських організацій подавати звітність у рамках е-декларування, як передбачено законом «Про запобігання корупції».

Глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що законопроекти подано в неприйнятній редакції, оскільки «запропоновані норми запроваджують додаткову форму податкового звітування для ГО і дають фіскалам повний ручний контроль за діяльністю неприбуткових організацій».

Виконавчий директор громадської організації «Transparency International Україна» Ярослав Юрчишин зауважив, що запропоновані Президентом законопроекти потребують доопрацювання з боку громадськості та експертів.

Норми законопроекту розкритикувала голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова: на її думку, однакова прозорість мають вимагатися від усіх неприбуткових організацій, у тому числі створених бізнесом, а також усіх ФОПів, а не лише до тих, які працюють з донорами.

21 липня на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі йшлося про те, що запровадження e-декларування й додаткової звітності для активістів є тиском на громадянське суспільство. Такий висновок був зроблений за результатами аналізу запропонованих в Україні законопроектів №6674 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги» та №6675 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги».

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status