Законопроекти №№6674 та 6675 порушують міжнародні стандарти свободи об’єднань – правозахисники

Законопроекти №№6674 та 6675 порушують міжнародні стандарти свободи об’єднань – правозахисники

16:36,
13 Липня 2017
2771

Законопроекти №№6674 та 6675 порушують міжнародні стандарти свободи об’єднань – правозахисники

16:36,
13 Липня 2017
2771
Законопроекти №№6674 та 6675 порушують міжнародні стандарти свободи об’єднань – правозахисники
Законопроекти №№6674 та 6675 порушують міжнародні стандарти свободи об’єднань – правозахисники
Уповноважена ВР з прав людини, Українська Гельсінська спілки з прав людини та Харківська правозахисна група вважають, що законопроекти №6674 та №6675 про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань порушують міжнародні стандарти свободи об’єднань.

Запропоновані законопроектами №6674 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги» та №6675 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги» покладають на ГО та ФОПів додатковий тягар та є вочевидь дискримінаційними, адже до інших юридичних осіб публічного та приватного права такі вимоги не висуваються.

Про це йдеться в спільній заяві омбудсмена та керівників правозахисних організацій, текст якої наводить «Детектор медіа»:

Спільна заява Уповноваженого з прав людини, УГСПЛ та Харківської правозахисної групи щодо законопроектів №6674 та №6675

10 липня 2017 року Президент України вніс на розгляд до парламенту законопроекти №6674 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги» та №6675 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги».

Цими законопроектами впроваджується обов’язок для громадських об’єднань, річний дохід яких перевищує 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, подавати додатково річні фінансові звіти до Державної фіскальної служби, яка має оприлюднювати ці звіти на своєму офіційному веб-порталі. Звіти повинні містити інформацію не тільки про ГО, але й про всіх фізичних осіб-підприємців (ФОПів), з якими ГО мало договірні відносини, якщо річний дохід ФОПа перевищує 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Ці вимоги покладають на ГО та ФОПів додатковий тягар та є вочевидь дискримінаційними: до інших юридичних осіб публічного та приватного права такі вимоги не висуваються. До того ж, оприлюднення невизначених законопроектами відомостей про фізичних осіб (законопроекти тільки вказують, що форма звіту та подання для оприлюднення затверджується урядом) та мета обробки цих персональних даних порушують Закон України «Про захист персональних даних»

При цьому усі дані, які необхідно включити до річного звіту, ГО та ФОПи вже передали раніше до органів Державної фіскальної служби відповідно до Податкового кодексу. Натомість відсутність подання цих дублюючих відомостей ГО та ФОПами має наслідком застосування до них відповідних санкцій.

За законопроектами ці жорсткі санкції щодо ГО – виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій і нарахування податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств, штрафних санкцій і пені відповідно до норм Податкового кодексу – тягнуть за собою для ГО значний фінансовий тягар зі сплати податків.

Особливо вражаючим є те,  що накладаються санкції за рішенням зацікавленого органу – Державної фіскальної служби – без рішення суду, без складання протоколу про адміністративне правопорушення. Це суперечить п.9 «Фундаментальних принципів щодо статусу неурядових організацій в Європі», згідно з яким будь-яка дія чи бездіяльність з боку органу державної влади по відношенню до неурядових організацій має бути розглянута в адміністративному порядку, а також в незалежному, неупередженому та наділеному повною юрисдикцією суді.

На нашу думку, вимоги, які впрооваджуються цими законопроектами, порушують міжнародні стандарти свободи об’єднань і є дискримінаційними в порівнянні з іншими суб’єктами господарювання. Ми вітаємо добровільне оприлюднення річних звітів ГО про свою діяльність і про її фінансові результати як добрий засіб інформування суспільства та забезпечення прозорості. Тому що тільки суспільство має право визначати ефективність діяльності громадських організацій, а держава  має лише сприяти реалізації свободи об’єднань.

Валерія Лутковська, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Аркадій Бущенко, виконавчий директор Української Гельсінкської спілки з прав людини

Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи

Заява відкрита для підписання.

Нагадаємо, 10 липня у Верховній Раді було зареєстровано тексти двох законопроектів Президента України про внесення змін до деяких законодавчих актів та до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги».

Законопроект №6674 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги», з-поміж іншого, скасовує обов’язкове електронне декларування антикорупційних громадських активістів і натомість запроваджує обов’язкове оприлюднення громадськими організаціями інформації про їх фінансування.

Законопроект №6675 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги» теж запроваджує обов’язкову публічну фінансову звітність громадських об’єднань, а також фізичних осіб-підприємців, які отримують кошти донорів.

Як повідомляв Детектор Медіа, глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що законопроекти подано в неприйнятній редакції, оскільки «запропоновані норми запроваджують додаткову форму податкового звітування для ГО і дають фіскалам повний ручний контроль за діяльністю неприбуткових організацій».

Виконавчий директор громадської організації «Transparency International Україна» Ярослав Юрчишин зауважив, що запропоновані Президентом законопроекти потребують доопрацювання з боку громадськості та експертів.

Норми законопроекту розкритикувала голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова: на її думку, однакова прозорість має вимагатися від усіх неприбуткових організацій, у тому числі створених бізнесом, а також усіх ФОПів, а не лише тих, які працюють з донорами.

Детально про норми законопроекту №6674 та №6688 читайте в матеріалі «Стало відомо, які зміни запропонував Президент щодо декларування та звітування громадськими активістами (ДОПОВНЕНО)». 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду