Перевірені ресурси для збору допомоги Україні за кордоном: краудфандингові платформи, організації та фонди

Перевірені ресурси для збору допомоги Україні за кордоном: краудфандингові платформи, організації та фонди

13:23,
7 Травня 2022
9188

Перевірені ресурси для збору допомоги Україні за кордоном: краудфандингові платформи, організації та фонди

13:23,
7 Травня 2022
9188
Перевірені ресурси для збору допомоги Україні за кордоном: краудфандингові платформи, організації та фонди
Перевірені ресурси для збору допомоги Україні за кордоном: краудфандингові платформи, організації та фонди
Перелік міжнародних платформ, організацій і фондів, за допомогою яких іноземці щоденно підтримують Україну.

Іноземна допомога Україні під час війни не обмежується масштабною фінансовою, гуманітарною чи військовою підтримкою від урядів. За кордоном працюють краудфандингові платформи, на яких серед іншого нині можна підтримати проєкти на користь нашої держави. Крім того, чимало міжнародних організацій і фондів спеціалізовано займаються фандрейзингом для України. 

 

Платформи для збору коштів

Зробити пожертву на користь України та українських громадян нині можна як на звичних популярних платформах, так і на спеціалізованих ресурсах, спрямованих безпосередньо на підтримку України. Усіма ними можуть скористатись і громадяни України.

Gofundme – цю краудфандингову платформу, засновану в 2010 році, можна вважати одним із лідерів у допомозі Україні. Саме на цьому ресурсі подружжю Міли Куніс та Ештона Кутчера вдалося зібрати понад 35 мільйонів доларів на підтримку України. Серед інших успішних фандрейзингових кампаній – проєкт Ukraine Humanitarian Fund, який отримав 2,5 мільйони доларів пожертв, кампанія Help Ukraine Emergency Appeal, яка співпрацює з «Карітас України» та вже зібрала майже 2,5 мільйони фунтів стерлінгів. Кампанії на користь України на Gofundme спрямовані на допомогу в різних сферах: підтримку медіа, медичну та ветеринарну допомогу та підтримку окремих компаній і людей.

JustGiving – ця платформа, заснована ще в 2000 році, має реноме одного з найбільших і найнадійніших ресурсів для благодійності. JustGiving є майданчиком для десятків проєктів допомоги Україні. Серед них – ініціатива Play Your Part for Ukraine, заснована Андрієм Шевченком. На ресурсі проєкту вже зібрали 300 тисяч фунтів стерлінгів. Серед інших великих проєктів – Mail Force Ukraine Appeal із 3,5 мільйони фунтів стерлінгів для допомоги біженціям та DEC Ukraine Humanitarian Appeal, які з цією самою метою вже зібрали мільйон фунтів. Також на платформі користувачі можуть запускати паралельні кампанії на підтримку певних ініціатив. До прикладу, саме так 12-річний хлопець із Великої Британії, який виготовляє дерев’яний посуд у майстерні Clarkie Woodwork, вже зібрав понад 250 тисяч фунтів для кампанії Ukraine Appeal від Save the Children.  

Kickstarter – на одній із найвідоміших краудфандингових платформ, яка існує з 2009 року, можна знайти проєкти, які опосередковано покликані підтримати Україну. Наприклад, тут збирають гроші на документальні фільми про Україну або відновлення виробництва київської компанії, яка виготовляє дерев’яні мапи. Останній завдяки Kickstarter вдалося залучити вже майже 140 тисяч доларів (хоч їхньою метою було лише 5 тисяч). Платформа влаштована так, що підтримати можна лише конкретний продукт, тож зробити пожертву, яка безпосередньо піде на гуманітарні цілі, неможливо.

Indiego – на цьому перевіреному ресурсі для підтримки ідей та інновацій, що існує з 2007 року, можна підтримати окремі фандрейзингові кампанії. На відміну від Kickstarter, тут можна зробити донейт не лише на виготовлення певного продукту, а й на підтримку волонтерів. На платформі можна знайти різні проєкти, пов’язані з Україною, – переважно вони спрямовані на гуманітарну допомогу українцям. 

MightyCause це хоч і доволі молодий (заснований у 2017 році), але відомий ресурс для некомерційного фандрейзингу. Відповідно, як і у випадку Indiego, пожертву тут можна зробити безпосередньо на гуманітарні проєкти: приміром, на підтримку біженців. Хоча цей ресурс існує лише близько п’яти років, найуспішніший проєкт із допомоги біженцям уже зібрав на платформі майже 150 тисяч доларів. Окрім гуманітарної допомоги, можна підтримати проєкти з надання медикаментів чи підтримки волонтерів в Україні. 

 

Організації та фонди

Багато з цих організацій уже мають тривалу історію допомоги Україні, і з початком повномасштабної війни їм довелось лише адаптуватися.

Ukraine Now – цей ресурс одночасно є і волонтерською, і краудфандинговою платформою. З одного боку, можна запропонувати свою фізичну допомогу. З іншого –  фінансово підтримати волонтерство. Організація почала працювати на підтримку України з початку повномасштабного вторгнення і за півтора місяця їй уже вдалося зібрати близько 170 тисяч доларів. Ці кошти йдуть на різноманітні потреби: доставлення гуманітарних вантажів, евакуацію громадян, закупівлю машин медичної допомоги. 

Nova Ukraine – організація Nova Ukraine заснована в грудні 2013 року, і відтоді їй вдалося залучити понад 15 мільйонів доларів на підтримку розвитку демократичного суспільства в Україні. Сайт цієї організації також є одночасно краудфандинговим майданчиком, і волонтерською платформою. Особливістю ресурсу є те, що він орієнтований на співпрацю конкретно з американськими жертводавцями й волонтерами. У платформі добре враховано північноамериканський контекст. Зокрема, пожертву можна зробити навіть за допомогою акцій.

Save Ukrainian Culture – це платформа, яку запустило Міністерство культури та інформаційної політики України разом із блокчейн-компанією Everstake 25 квітня 2022 року. Мета платформи – збір коштів для захисту української культурної спадщини:  допомоги культурним об'єктам, які перебувають під загрозою, та відновлення знищених об'єктів. Підтримати українську культуру на платформі можна за допомогою банківських переказів або криптовалютою.

Razom – заснована у 2014 році у США вихідцями з України, ця громадська організація впродовж усього свого існування займається підтримкою різноманітних проєктів в Україні. Нині Razom підтримує військових та надає гуманітарну допомогу українцям. Водночас сайт організації можна вважати й окремою краудфандинговою платформою. Пожертву тут можна зробити і в криптовалюті, і за допомогою чеку, і навіть придбавши українські мистецькі твори. Відвідувачі можуть обрати, на що саме хочуть спрямувати кошти: на гуманітарну допомогу, допомогу тваринам чи підтримку переселенців. Окрім того, Razom пропонує відвідувачам почати власну кампанію на користь організації на платформі Gofundme. 

The U.S. — Ukraine Foundation – фонд працює на території України з 1991 року і за цей час отримав майже 50 мільйонів доларів фінансування. Організація пропонує допомогти різними шляхами: надіслати медикаменти, створити фандрейзингову подію чи пожертвувати гроші. Фонд спрямований на підтримку інституційної спроможності України та головної ролі громадянського суспільства в розвитку України. Відповідно, окрім пожертви на гуманітарні цілі за допомогою фонду можна зробити донейт і на користь розвитку організацій громадянського суспільства. 

Canada-Ukraine Foundation – фонд, заснований представниками української діаспори в Канаді в 1995 році, збирає кошти для допомоги Україні різними методами, зокрема, організовує благодійні вечори та концерти. З-поміж іншого, фонду можна пожертвувати й напряму через сайт. Організація вже допомогла з евакуацією 2500 українців із вадами слуху та надала гуманітарну допомогу 20 тисячам біженців. 

British-Ukrainian Aid – фонд, який до початку повномасштабного вторгнення в Україну займався допомогою дітям-сиротам, людям похилого віку, людям з інвалідністю та переселенцям. Із лютого 2022 року зробив своїм фокусом медичну допомогу Україні. Наприклад, нещодавно організація закупила для України дві машини швидкої медичної допомоги. Підтримати організацію можна онлайн. Крім того, фонд організовує благодійні події у Великій Британії.

Володимир Куделя, асистент проєктів ЦЕДЕМ

Скриншот gofundme.com

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду