Державні гранти: чи можлива прозорість?

13:00,
17 Жовтня 2011
9678

Державні гранти: чи можлива прозорість?

13:00,
17 Жовтня 2011
9678
Державні гранти: чи можлива прозорість?
Уряд запровадив конкурсну основу фінансування громадських організацій. Завдання ГО – втримати важелі громадського контролю у своїх руках і не дозволити цупити гранти

Цей рік має дати неабиякий поштовх для активізації громадянського суспільства, і, що цікаво, у грошовій формі. 12 жовтня Кабінет Міністрів нарешті ухвалив постанову про конкурсний порядок надання державної фінансової підтримки громадським організаціям. А незабаром у планах законодавців - розглянути законопроекти «Про громадські організації» і «Про благодійництво та благодійні організації», які нині готуються у профільних комітетах до другого читання. Ці позитивні новації мають відкрити шлях для громадських організацій, але йти цим шляхом доведеться власними силами.

 

На ухвалення постанови «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених громадськими організаціями та творчими спілками, для виконання (реалізації) яких надається державна фінансова підтримка» громадянське суспільство чекало ще з квітня 2010 року, коли прем'єр-міністр Микола Азаров підписав перше доручення щодо розроблення ефективних та прозорих механізмів державної підтримки громадських організацій.

 

Проходження проекту постійно гальмувалося: то Міністерство економічного розвитку і торгівлі відмовлялося продовжувати його розробку, то Міністерство юстиції через рік від старту роботи над документом заявило, що уряд узагалі не мав права затверджувати такого роду акт. Не обійшлося без «палок у колеса» і від Міністерства молоді та Міністерства фінансів.

 

Таку позицію чиновників легко зрозуміти. Як, приміром, Мінсоцполітики добровільно роздасть 30 млн грн через прозорі конкурси, коли роками ділило цю суму між одними й тими самими організаціями? Молодіжному міністерству також буде не солодко. Якщо раніше їм удавалося давати гроші на проекти ГО, про частину з яких молодь (і не тільки) ані слухом, ані духом, то тепер доведеться робити й оприлюднювати моніторинг.

 

Загальна ж сума, закладена в Державному бюджеті 2010 року для підтримки громадських організацій, є чималою - майже 187 млн грн. Наразі громадські експерти не знаходять свідчень того, що від використання цієї суми суспільству (молоді, дітям, інвалідам) настало бодай якесь щастя.

 

Постанова має створити реальну конкуренцію між громадськими організаціями за використанням публічних грошей на публічні інтереси. Адже всі ці мільйони гривень, які проходитимуть через конкурси як державна фінансова підтримка проектів громадських організацій, - це гроші українських платників податків, що має бути використано на реальні потреби суспільства.

 

Настав момент, коли держава не може впоратися з виконанням своїх зобов'язань перед громадянами. Вона мусить визнати громадські організації своїми партнерами, обрати і підтримати тих, хто здатен вирішувати ці питання краще й дешевше. Кому, як не молоді, найкраще зрозумілий підхід до соціальної роботи з молодими людьми й кому, як не інвалідам, краще розуміти потреби людей із фізичними вадами.

 

Постанова передбачає, що органи виконавчої влади розподілятимуть кошти через конкурс за єдиними для всіх процедурами. І не в умовах конфлікту інтересів: не зможе бути членом конкурсної комісії працівник організації, що подала заявку на участь у конкурсі. Якщо ж це все-таки станеться і буде доведено, то рішення про визначення переможців узагалі буде анульовано.

 

Громадськість обов'язково має контролювати виконання постанови, аби туди не пролізли члени квазігромадських організацій, щоб зайнятися дерибаном коштів державної фінансової підтримки проектів ГО. Тут чи не найважливіше завдання для інститутів громадянського суспільства - втримати важелі громадського контролю у своїх руках і не дозволити цупити гранти.

 

До речі, увага для наближених до міністерств організацій або потенційних грантоїдів! Якщо ви все-таки наважитеся взяти участь у конкурсі - контроль за використанням державних грантів буде прискіпливим. У випадку проїдання бюджетних коштів, їх доведеться повертати!

 

І ще важливе послання до урядовців та громадськості: щоби постанова почала діяти за всіма пунктами, необхідно зробити ще не один надважливий крок - привести підзаконні нормативно-правові акти у відповідність до порядку проведення конкурсу. Для початку треба, щоби посилання на порядок проведення конкурсу з'явилося в урядових постановах про порядок використання бюджетних коштів за різними програмами. Для громадських організацій найважливішими будуть зміни до актів уже згадуваних «надпрозорих» Мінмолоді і Мінсоцполітики.

 

У майбутньому обов'язково необхідно розширювати коло інститутів громадянського суспільства, які мають право на державну фінансову підтримку. Право на державні гранти мають отримати правозахисні, екологічні, благодійні, медійні організації.

 

Сумніваєтеся, що постанова дозволить отримати прозорі гранти громадським організаціям, проекти яких спрямовані на суспільно-корисні справи? Моніторте її виконання!

 

Ілюстрація - www.novoselica-rda.cv.ua

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Максим Лациба, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду