Печерський суд зобов'язав Венедіктову відкрити справи про держзраду щодо Дубінського та Деркача

Печерський суд зобов'язав Венедіктову відкрити справи про держзраду щодо Дубінського та Деркача

20:46,
7 Грудня 2020
2864

Печерський суд зобов'язав Венедіктову відкрити справи про держзраду щодо Дубінського та Деркача

20:46,
7 Грудня 2020
2864
Печерський суд зобов'язав Венедіктову відкрити справи про держзраду щодо Дубінського та Деркача
Печерський суд зобов'язав Венедіктову відкрити справи про держзраду щодо Дубінського та Деркача
Раніше в Офісі генпрокурора заявляли, що не бачать фактів щодо вчинення злочину народними депутатами.

Печерський районний суд за скаргами Центру протидії корупції зобов’язав генеральну прокурорку України Ірину Венедіктову відкрити кримінальні провадження щодо ймовірного вчинення державної зради народними депутатами Олександром Дубінським і Андрієм Деркачем. Про це повідомляється на сайті ЦПК.

Під час спільної пресконференції Дубінський та Деркач заявили про необхідність розслідування нібито корупції тоді ще кандидата, а нині обраного президента США Джо Байдена. Вони також ініціювали створення Тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді. У ЦПК вважають, що такі дії можна розцінювати як державну зраду, зважаючи на стратегічні стосунки України і США.

ЦПК звернувся до Офісу генпрокурора із заявами ймовірний про злочин нардепів у жовтні 2020 року.

До того ж уряд США офіційно назвав депутата Деркача російським агентом, який вже 10 років працює в Україні та нібито займався втручанням у вибори президента Штатів.

Генпрокурорка Венедіктова відмовилася відкривати кримінальні провадження, пояснивши це тим, що ЦПК нібито «не надало фактичних даних щодо вчинення злочину».

Рішення Печерського суду зобов'язує Ірину Венедиктову відкрити кримінальні справи щодо Деркача і Дубінського, у тому числі про ймовірну брехню в декларації, відмивання коштів і ухилення від сплати податків Дубінського.

Як писав ДМ, активісти ЦПК направили низку звернень в українські та закордонні фінансові, правоохоронні та контролюючі структури в рамках проєкту #ЗробимоЇхВізиРазом. Вони добиваються персональних санкцій з-за кордону для нардепа Дубінського.

Нагадаємо, журналісти Bihus.Info знайшли медіаплан Олександра Дубінського з дискредитації Майдану; нардеп назвав його фейком. В «1+1 медіа» (де працював Олександр Дубінський) заявили, що не можуть перевірити достовірність розслідування Бігуса.

Перед виходом розслідування Bihus.info Олександр Дубінський опублікував звинувачення на адресу керівника Bihus.info Дениса Бігуса, що той приховує кошти організацій, вкладає їх у цінні папери заради власного збагачення, привласнює пожертви чи гранти й навіть краде зарплатню у працівників. В інтерв'ю «Детектору медіа» Денис Бігус відкинув закиди народного депутата і сказав, що цінні папери купував не за грантові кошти. На його думку, звинувачення Олександра Дубінського є частиною загальної атаки на громадський сектор і донорські організації.

Раніше, у травні 2020 року, Денис Бігус розповів, що Олександр Дубінський кілька років мав громадську організацію та отримував гранти від агентства США з міжнародного розвитку USAID. Натомість зараз політик воює з ГО, незручними чиновниками та посадовцями, називаючи їх «соросятами» та «грантожерами», щоб дискредитувати їхню діяльність.

Крім того, 29 травня Верховна Рада зареєструвала законопроєкт Олександра Дубінського щодо прозорості діяльності громадських об'єднань з іноземною підтримкою. Нардеп запропонував низку вимог і обмежень для представників ГО, якщо більше половини їхнього фінансування надходить з-за кордону. Детальніше читайте тут і тут.

27 липня Верховна Рада зареєструвала ще один законопроєкт пана Дубінського, який стосується оприлюднення інформації про фінансування ГО, які отримують понад 50% фінансування з-за кордону.

Фото: ЦПК

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду