Українці провалили іспит на податкову обізнаність — опитування КМІС

Українці провалили іспит на податкову обізнаність — опитування КМІС

19:10,
25 Листопада 2020
2267

Українці провалили іспит на податкову обізнаність — опитування КМІС

19:10,
25 Листопада 2020
2267
Українці провалили іспит на податкову обізнаність — опитування КМІС
Українці провалили іспит на податкову обізнаність — опитування КМІС
Жоден з 2000 учасників опитування не дав правильні відповіді на всі 5 тестових запитань щодо податків, державних послуг і бюджету.

Про це йшлося під час вебінару «Податкова обізнаність громадян України: перші результати невтішні», організованому Центром соціально-економічних досліджень «CASE Україна».

Дослідження проводилося Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення ГС «Кейс Україна» з 12 по 16 вересня 2020 року в усіх областях України, крім непідконтрольних територій. У телефонному опитуванні взяла участь 2001 особа. Вибірка репрезентативна для дорослого населення України. 

Респондентам запропонували запитання (з варіантами відповідей):

  1. Яка частка державних послуг (школи, лікарні, музеї, бібліотеки, поліція тощо) в Україні є безкоштовними?
  2. Хто робить найбільший внесок у бюджет України?
  3. Яку частку доходів українські працівники сплачують на утримання держави у вигляді податків (із заробітної плати, придбаних товарів і послуг)?
  4. На що витрачається найбільша частка сплачених громадянами податків?
  5. Яку суму податків заплатить покупець, який витратить 1000 гривень у магазині одягу українського виробника?

Результати дослідження представили кандидатка філософських наук, старша наукова співробітниця Інституту соціології НАН України Ольга Іващенко та директор з розвитку «CASE Україна» Євген Шульга.

Менше половини (46,1%) правильно відповіли на перше запитання — безкоштовних державних послуг не буває. При цьому більшість українців протилежної думки.

42,9% правильно відповіли на питання про найбільше джерело наповнення бюджету — податків з громадян. Лише 10% опитаних правильно відповіли, що найбільше сплачених громадянами податків витрачається на виплату пенсій. 18,2% вважають, що найбільша частка податків йде на оборону, 17,6% — на виплату зовнішнього боргу, 17% — на фінансування правоохоронних органів. Майже третина опитаних не змогла дати відповіді на запитання.

Лише 1% респондентів відповіли правильно на чотири запитання тесту. 21% опитаних не дали жодної правильної відповіді, 42% — змогли відповісти правильно лише на одне питання.

«Проблемою для більшості опитуваних стало і визначення частки доходів, яку українські працівники сплачують у вигляді податків. Третина опитаних припустили, що це «близько 20%», майже кожен четвертий не зміг відповісти. І лише 6% жителів України знають, що сплата ЄСВ, ПДФО, ПДВ, акцизу і мита разом становить близько 50% доходів більшості українських працівників», — зазначив Євген Шульга. 

«У нас було питання "із секретом" щодо ПДВ. Ми не питали прямо, якою є ставка цього податку, а включили до тесту питання: якою є сума податку на додану вартість у покупці ціною 1000 грн. Лише 20% відповіли — від 151 до 200 грн. Ми передбачили доволі широкі рамки правильної відповіді, бо насправді частка ПДВ у 1000 грн це 167 грн (833+20%). На жаль, майже 80% називали інші суми: частина вважає, що ми нічого не платимо, хтось, навпаки, ладний віддати майже половину суми покупки у вигляді ПДВ», — розповів Євген Шульга. 

За словами Ольги Іващенко, не можна звинувачувати у низькій податковій обізнаності лише самих українців, адже для них значна частина життєвого досвіду пройшла у радянській та пострадянській перехідній системі.

Євген Шульга запропонував упроваджувати просвітницькі програми у школах, університетах, залучити до цієї роботи громадські організації й уряд, який має пояснювати, як формуються та розподіляються податки.

Нагадаємо, експерти громадянського суспільства пропонують оновлювати податкову культуру в Україні: впроваджувати стимули для благодійності та заохочувати громадян до суспільної активності.  

Фото автора Khwanchai Phanthong з Pexels

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду