Правозахисники розкритикували законопроєкт про штрафи за ЛГБТ-пропаганду

Правозахисники розкритикували законопроєкт про штрафи за ЛГБТ-пропаганду

12:55,
23 Липня 2020
2855

Правозахисники розкритикували законопроєкт про штрафи за ЛГБТ-пропаганду

12:55,
23 Липня 2020
2855
Правозахисники розкритикували законопроєкт про штрафи за ЛГБТ-пропаганду
Правозахисники розкритикували законопроєкт про штрафи за ЛГБТ-пропаганду
Національна мережа параюридичної допомоги звернулась до Омбудсмана та голови фракції «Слуга народу» у Раді.

Як повідомляють «Мережі параюристів», вони попросили представників влади надати правову оцінку та публічно прокоментувати зареєстрований у парламенті проєкт Закону №3917 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за пропаганду гомосексуалізму та трансгендеризму.

Ініціатори законопроєкту — нардеп і нардепка фракції «Слуга народу» Георгій Мазурашу та Олена Лис. Його текст на сайті парламенту наразі не доступний.

Скриншоти законопроєкту оприлюднила директорка ГО «Когорта» Анастасія Єва Домані. Згідно з ними, адмінвідповідальність хочуть передбачити за «пропаганду», «що може негативно вплинути на фізичне та психічне здоров'я, моральний чи духовний стан і розвиток людини».

Пропонуються штрафи:

  • для фізичних осіб — 17 тис. грн, юросіб — на 51 тис. грн;
  • за «публічну демонстрацію способу життя» одностатевих пар — 85 тис. грн;
  • для службовців і посадовців, які сприяють пропагуванню — 136 тис. грн.

«Вищезгаданий законопроєкт внесений на розгляд двома нардепами з Буковини. На жаль, Буковина в останні роки зарекомендувала себе в якості форпосту печерної гомофобії. Саме в Чернівцях міська рада намагалась заборонити будь-які ЛГБТ-події. Рішення міської ради визнано протиправним та дискримінаційним через суд. Те, що не вдалося реалізувати на міському рівні, зараз намагаються протягнути на національному рівні. Це, в свою чергу, повертає нас до питання про термінову необхідність прийняття антидискримінаційних законів щодо ЛГБТ-спільноти, які б унеможливили внесення подібних ініціатив в майбутньому», — йдеться в дописі «Мереж параюристів» у фейсбуці.

Правозахисники переконані: законопроєкт №3917 — це «черговий відкат у минуле», який суперечить зобов’язанням, які Україна взяла на себе перед ЄС.

Правники розповідають, що схожі спроби почалися ще в 2011 році: «Що цікаво, тексти та формулювання перших законопроєктів були майже як під кальку списані з аналогічних російських законопроєктів. Ми бачимо, до яких жахаючих наслідків призводить в сусідніх країнах недотримання та звуження прав людини разом з цензурою, зокрема, в Російській Федерації та Білорусі».

«Мережа параюристів» працює в рамках проєкту ГО «АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ». У червні організація зверталася до Омбудсмана, Нацради з питань телебачення та поліції щодо випадку гомофобії та розпалювання ворожнечі в ефірі каналу «КРТ». Наразі юристи не отримали жодної відповіді. На каналі «Детектору медіа» пообіцяли надати коментар, однак подальші спроби вийти на зв'язок представники «КРТ» проігнорували.

 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Apostol
23:39 / 23.07.2020
Все вірно ,за пропаганду потрібно саджати навіть . Задовбали своїми прапорами махати та збиратися в "прайди" ,дикість не виправдовує ваші сподівання.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду