Премію Леха Валенси, яку отримав Євромайдан, планують спрямувати на розвиток незалежних ЗМІ

Премію Леха Валенси, яку отримав Євромайдан, планують спрямувати на розвиток незалежних ЗМІ

19:41,
19 Листопада 2014
6141

Премію Леха Валенси, яку отримав Євромайдан, планують спрямувати на розвиток незалежних ЗМІ

19:41,
19 Листопада 2014
6141
Премію Леха Валенси, яку отримав Євромайдан, планують спрямувати на розвиток незалежних ЗМІ
Премію Леха Валенси, яку отримав Євромайдан, планують спрямувати на розвиток незалежних ЗМІ

MAIDAN PRESS та Громадський Сектор Євромайдану визначились разом з вітчизняними громадськими організаціями щодо напрямків, на які будуть витрачені 100 тисяч доларів премії від польського Інституту Леха Валенси, яку за розвиток демократії та проєвропейських зусиль українського народу отримав Євромайдан.

 

Аби забезпечити прозорий механізм розподілу та ефективного використання  грошей MAIDAN PRESS та Громадський Сектор Євромайдану побували в 10 обласних центрах, де зібрали за «круглими столами» представників більш ніж 30-ти громадських організацій. Долучитись до дискусії було запрошено регіональних активістів, студентів, представників діаспори та ЗМІ.

 

«Сьогодні відбулись обговорення в Дніпропетровську, останнім буде Київ. Також ми запланували звітну прес-конференцію, де ми оприлюднимо результати обговорення  в усіх містах. Цей звіт ми передаємо наглядовій раді, до складу якої входять члени делегації, які отримували премію у Ґданську», - розповіла «Детектор медіа» координатор проекту, представник MAIDAN PRESS Яніна Мулявська.

 

В більшості регіонів учасники обговорень підтримували розвиток інформаційно-агітаційного напрямку, просвітницької діяльності, а також розвиток незалежних ЗМІ. Також були підтримані ідеї щодо проведення військово-патріотичних вишколів для підростаючого покоління, допомоги АТО (зокрема, у вигляді закупівлі безпілотників), організації комунікативного  майданчика Схід-Захід.

 

Саме навколо дилеми, на що витратити гроші - на допомогу армії чи розвиток громадянського суспільства, точилось найбільше дискусій. Представники більшості регіонів зійшлись на думці щодо необхідності формування відкритого інформаційного простору. Відтак, учасники обговорень одним з напрямків визначили створення загальнодержавної мережі незалежних ЗМІ.

 

Премію імені Леха Валенси започатковано в 2008 році для популяризації та пропаганди соціально важливих ініціатив європейського значення. Це нагорода міжнародного рівня, якою щорічно відзначають осіб та інституції, діяльність яких зосереджена на встановленні порозуміння і солідарної співпраці між різними народами; які просувають ідеали свободи та дотримання прав людини. Нагорода є символічною та фінансовою підтримкою для тих, хто має мужність боротися за розвиток світу мирними методами, а також своєю діяльністю дає надію іншим і створює можливість політичних та суспільних змін. Вперше за восьмирічну історію нагороди Леха Валенси лауреатом став громадський рух.

 

Нагадаємо, 29 вересня український громадський рух «Євромайдан» отримав у Гданську (Польща)  цьогорічну польську премію імені Лєха Валенси, відомого лідера «Солідарності» і першого президента Польщі після повалення комуністичного ладу.

 

Від імені Євромайдану нагороду  отримали київський міський голова Віталій Кличко, співачка та громадська активістка Руслана, міністр культури Євген Нищук, радник президента Ольга Богомолець, журналістка і громадський діяч Тетяна Чорновол, міністр молоді і спорту Дмитро Булатов, колишній комендант Майдану і екс-секретар РНБО Андрій Парубій, лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок. Саме представники делегації оголосили про початок всеукраїнських громадських обговорень та взяли на себе функцію контролю в якості Наглядової ради.

 

Дарина Уманська для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду