«Репортери без кордонів» вимагають розслідувати спроби тиску на Оксану Романюк (ЗАЯВА)

«Репортери без кордонів» вимагають розслідувати спроби тиску на Оксану Романюк (ЗАЯВА)

15:18,
10 Жовтня 2013
4923

«Репортери без кордонів» вимагають розслідувати спроби тиску на Оксану Романюк (ЗАЯВА)

15:18,
10 Жовтня 2013
4923
«Репортери без кордонів» вимагають розслідувати спроби тиску на Оксану Романюк (ЗАЯВА)
«Репортери без кордонів» вимагають розслідувати спроби тиску на Оксану Романюк (ЗАЯВА)

Міжнародна організація «Репортери без кордонів», яка захищає свободу інформації, звернулась до міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка, генерального прокурора Віктора Пшонки та голови СБУ Олександра Якименка з вимогою розслідувати спроби тиску на журналістку Оксану Романюк, яка є представницею «Репортерів без кордонів» в Україні.  Про це йдеться у тексті зави організації, яка підписана Генеральним Секретарем «Репортерів без Кордонів» Крістофером Делуаром.

 

У заяві «Репортери без кордонів»  наголошується, що Україна взяла на себе чіткі зобов'язання із захисту приватності та свободи інформації. Відповідно до цих зобов'язань міжнародна організація вимагає від України розслідувати випадок із публікацією листів пані Романюк та привернути до правосуддя винних  в цьому.

 

Також міжнародна організація рекомендує  правоохоронним органам вести розслідування за  ст. 182 (порушення конфіденційності особистих даних) та ст. 361 (протиправне втручання в системи інформаційної технології) українського Кримінального Кодексу, а не за ст.356 (самоправство), що, як йдеться у заяві, не відповідає факту злочину.

 

«Наскільки нам відомо, міліція зараз розслідує ці злочини лише за статтею 356 (самоправство). На наш погляд, це абсолютно невідповідна основа для досягнення істини і прийняття належних санкцій», - йдеться у тесті заяви.

 

«Репортери без кордонів» також відмітили, що випадок із посяганням на приватний простір Оксани Романюк є непоодиноким. Організація навіть розцінює цей випадок як залякування журналістів України.

 

«Детектор медіа» подає далі повний текст заяви.

 

«Міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку

Генеральному прокурору Віктору Пшонці

Голові СБУ Олександру Якименку


„РЕПОРТЕРИ БЕЗ КОРДОНІВ" ПРОТЕСТУЮТЬ ПРОТИ УТИСКІВ СВОЄЇ ПРЕДСТАВНИЦІ В УКРАЇНІ „Репортери без кордонів", міжнародна організація, яка захищає свободу інформації, хотіла б привернути вашу увагу до шокуючих методів, які були використані останніми днями в спробі залякати Оксану Романюк, журналістку, котра вже тривалий час є нашою представницею в Україні.

 

Весь вміст жорсткого диску її персонального комп'ютера був розкритий на спеціально створеному сайті 8 жовтня. За кілька днів до того хакери опублікували багато її електронної кореспонденції у викривленому вигляді на іншому сайті.

 

Ці дії є неприйнятним порушенням права пані Романюк на особистий простір. Ми також вважаємо ці дії недвозначною спробою залякати «Репортерів без Кордонів» та помститися організації за її роботу в Україні.

 

Нашу занепокоєність посилює той факт, що все більше незалежних журналістів стають жертвами подібних дій в останні місяці. Ця тенденція має масштабний потенціал залякування, який не слід недооцінювати, і може справити серйозні наслідки для захисту свободи інформації у вашій країні. Такі дії не можна залишати безкарними.

 

Ми закликаємо вас зробити все у ваших силах для припинення таких дій, і забезпечення їх повного і безстороннього розслідування як порушень по статті 182 (порушення конфіденційності особистих даних) та статті 361 (протиправне втручання в системи інформаційної технології) українського Кримінального Кодексу. Наскільки нам відомо, міліція зараз розслідує ці злочини лише за статтею 356 (самоправство). На наш погляд, це абсолютно невідповідна основа для досягнення істини і прийняття належних санкцій.

 

Україна взяла на себе дуже чіткі міжнародні зобов'язання з захисту приватності та свободи інформації. У лютому 2013 року Україна погодилася слідувати декільком рекомендаціям, які були подані в складі останнього Універсального періодичного огляду Радою з питань прав людини Організації Об'єднаних Націй. А саме, Україна прийняла зобовязання в тому, щоб:

-"Створити сприятливе середовище для журналістів та професіоналів ЗМІ та забезпечити повністю прозоре і безстороннє розслідування та судове переслідування в усіх випадках атак проти них." (Рекомендація № 97.119)

- "Забезпечити кращий захист журналісті і боротися з насильством та переслідуваннями, яким вони піддаються." (Рекомендація № 97.121)

 

У світі цих зобов'язань та відданості свободі інформації, які постійно підтверджує український уряд, і які є необхідною частиною нормального функціонування демократичного суспільства, ми закликаємо вас вжити необхідних заходів для захисту приватності Оксани Романюк та приведення до правосуддя винних в її переслідуваннях.

 

Заздалегідь вдячні за увагу, яку ви приділите цьому листу.

 

З повагою, Крістоф Делуар, Генеральний Секретар «Репортерів без Кордонів»

 

Як повідомляла «Детектор медіа», учасники руху «Стоп цензурі!» та кількох громадських організацій (ГО) заявили, що обурені розпочатою в Україні кампанією дискредитації ГО і незалежних ЗМІ. Окремою частиною таких дій стали випадки поширення недостовірної, навмисно викривленої інформації про громадські організації і незалежні ЗМІ. У якості прикладу наводиться факт зламу електронної пошти виконавчого директора Інституту масової інформації Оксани Романюк і подальша публікація цієї приватної інформації на спеціально створеному веб-сайті.

 

Нагадаємо, виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк  9 жовтня подала заяву до міліції щодо відкриття кримінального провадження за фактом погроз і порушення її права на приватність.  Як повідомили у Міністерстві внутрішніх справ, відомості за заявою виконавчого директора ІМІ внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 356 КК України («Самоправство»). Розпочато досудове розслідування.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
pes
21:47 / 12.10.2013
чому репортери без кордонів не закликають розсдідувати подійну бухгалтерію романюк???
Quo vadis
17:20 / 11.10.2013
«Оксана Романюк буде суміщати обов'язки виконавчого директора ІМІ та українського представника міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів"... а організувати листи від організацій, кошти яких, можливо, витрачалися не за цільовим призначенням, слабо?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду