На журналіста Владислава Єсипенка у російській колонії посилили тиск

На журналіста Владислава Єсипенка у російській колонії посилили тиск

08:53,
21 Жовтня 2024
685

На журналіста Владислава Єсипенка у російській колонії посилили тиск

08:53,
21 Жовтня 2024
685
На журналіста Владислава Єсипенка у російській колонії посилили тиск
На журналіста Владислава Єсипенка у російській колонії посилили тиск
Владислав Єсипенко перебуває в умовах, що негативно впливають на його психологічний стан.

На політв’язня, журналіста «Крим. Реалії» Владислава Єсипенка, незаконно засудженого до 5 років позбавлення волі, в колонії посилили моральний тиск.

Про це Кримськотатарському ресурсному центру розповіла дружина політв’язня Катерина Єсипенко.

За словами дружини, Владислав перебуває в умовах, що негативно впливають на його психологічний стан.

Вона уточнила, що посилки з продуктами та необхідні речі, які надсилають рідні бранця Кремля, до нього доходять.

Водночас Катерина спростувала інформацію про те, що політв’язню можуть призначити новий строк ув’язнення.

«На жаль, переслідування журналістів широко поширені на окупованих Росією територіях. Так, уже зараз за даними КРЦ серед численних політв’язнів Кремля є низка активістів, громадянських журналістів, блогерів із “Кримської солідарності”. Загалом 22 кримських журналісти зазнали переслідування з боку окупаційної влади», — йдеться в повідомленні.

У КРЦ додали, що 19 кримських журналістів та активістів наразі перебувають у застінках ФСБ: Азіз Азізов, Амет Сулейманов, Асан Ахтемов, Ернес Аметов, Ірина Данилович, Марлен Асанов, Осман Аріфмеметов, Олексій Бессарабов, Ремзі Бекіров, Різа Ізетов, Руслан Сулейманов, Рустем Османов, Рустем Шейхалієв, Сейран Салієв, Сергій Цигіпа, Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Владислав Єсипенко, Вілен Темерʼянов.

Ще троє журналістів були звільнені у звʼязку із закінченням терміну покарання або у межах обмінів: Наріман Джелял, Микола Семена і Наріман Мемедемінов.

Нагадаємо, російські окупанти затримали  фрилансера «Крим.Реалії», який є проєктом «Радіо Свобода», Владислава Єсипенка 10 березня 2021 року після того, як він узяв участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали журналіста нібито за збирання інформації «в інтересах спецслужб України».

6 квітня Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.  Також про тортури та знущання ФСБ Єсипенко розповів у своїх листах з неволі, які публікувало «Крим.Реалії».

ФСБ звинуватила журналіста в незаконному виготовленні боєприпасів — у «вийманні зі схованки компонентів вибухового пристрою». Російські силовики інкримінували Єсипенку намір забрати з таємного сховища гранату нібито за наказом Служби зовнішньої розвідки України.

16 лютого 2022 року окупаційна «влада» Криму засудила Єсипенка до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу в розмірі 110 тис. руб. (понад 41 тис. грн).

З вимогою звільнити журналіста виступили МЗС Українинизка правозахисних українських організацій«Репортери без кордонів», Держдеп США та президент «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» (RFE/RL) Джеймі Флай.

Правозахисники впевнені, що справжньою причиною переслідування Владислава Єсипенка є його журналістська діяльність як фрилансера «Крим.Реалії» — проєкту «Радіо Свобода», який висвітлює порушення прав людини російською окупаційною владою в Криму.

Фото: «Кримська солідарність»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду