Міжнародна коаліція закликає до термінового звільнення Наргес Мохаммаді перед виступом президента Ірану в ООН

Міжнародна коаліція закликає до термінового звільнення Наргес Мохаммаді перед виступом президента Ірану в ООН

15:00,
20 Вересня 2024
422

Міжнародна коаліція закликає до термінового звільнення Наргес Мохаммаді перед виступом президента Ірану в ООН

15:00,
20 Вересня 2024
422
Міжнародна коаліція закликає до термінового звільнення Наргес Мохаммаді перед виступом президента Ірану в ООН
Міжнародна коаліція закликає до термінового звільнення Наргес Мохаммаді перед виступом президента Ірану в ООН
Згідно з нещодавнім медичним висновком, стан здоров'я ув'язненої правозахисниці значно погіршився.

Напередодні зустрічі глав держав у Нью-Йорку 24-30 вересня на 79-й Генеральній Асамблеї ООН міжнародна коаліція Free Narges Coalition закликала до негайного звільнення журналістки, письменниці та правозахисниці Наргес Мохаммаді, стан здоров'я якої значно погіршився в останні місяці в іранській в'язниці. Про це повідомили на сайті міжніродної організації «Репортери без кордонів» (RSF).

Президент Ірану Масуд Пезешкіан збирається вперше виступити на Генеральній Асамблеї ООН 24 вересня, в той час, коли його уряд перебуває під більшим міжнародним контролем, ніж будь-коли, через грубі та систематичні порушення прав людини. Наргес Мохаммаді стала символічним прикладом нехтування Іраном своїми зобов’язаннями як члена ООН, зазначили RSF.

У медичному висновку від 16 вересня йдеться про те, що стан головної артерії її серця, яка була стентована у 2021 році через закупорку на 75%, знову погіршився. Попри неодноразові прохання спеціаліста про повторне обстеження та офіційні звернення до адміністрації в'язниці, жінку досі не перевели до лікарні.

Окрім цього, під час нещодавнього медичного обстеження у правій молочній залозі Мохаммаді виявили доброякісну пухлину, що вимагає постійного моніторингу. Правозахсиниця також страждає від сильного болю в спині.

«Останні повідомлення про стан здоров’я Наргес Мохаммаді викликають тривогу. Ми продовжуємо закликати до повного та беззастережного звільнення Мохаммаді, але в якості негайного заходу її звільнення в медичну відпустку з гуманітарних причин є життєво важливим.

Ми закликаємо держави-члени ООН порушити ці питання у своїх відносинах з урядом Ірану як невідкладний пріоритет, домагаючись твердих зобов’язань щодо звільнення Мохаммаді до звернення президента Пезешкіана до ООН. Це вкрай необхідне дипломатичне втручання могло б фактично врятувати їй життя», — йдеться в заяві керівного комітету Free Narges Coalition.

Нагадаємо, Наргес Мохаммаді є іранською правозахисницею та віцепрезиденткою Центру захисників прав людини (DHRC). Протягом багатьох років вона висловлювала незгоду з обов’язковим правилом носіння хіджабу, накладеним на іранських жінок, а також з обмеженнями прав та свобод жінок в Ірані.

Іранський режим заарештовував її 13 разів, п’ять разів визнавав винною і засудив до 35 років ув’язнення та 154 ударів батогом. 

Минулого року Мохаммаді нагородили Нобелівською премією миру 2023 року за «боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та за просування прав людини і свободи для всіх». Рішення про присудження їй Нобелівської премії пов’язане, зокрема, з масовою кампанією під гаслом «Жінка. Життя. Свобода», яка розпочалася в Ірані після загибелі активістки Махси Аміні торік. Мохаммаді прямо з в’язниці підтримала протести, які розпочалися восени 2022 року після вбивства поліцейськими Аміні. Учасники кампанії виступають за права жінок і, зокрема, проти обов’язкового носіння хіджабу. Масові акції жорстоко придушувала влада.

У листопаді 2023-го стало відомо, що лауреатка Нобелівської премії миру 2023 року, правозахисниця, яка перебуває в іранській в’язниці, оголосила голодування.

У січні 2024 року іранський суд засудив Наргес Мохаммаді до додаткових 15 місяців позбавлення волі за нібито «пропаганду проти Ісламської Республіки». У вироку йдеться про те, що після відбуття терміну покарання Мохаммаді не зможе виїжджати за кордон упродовж двох років і долучатися до політичних та соціальних груп, а також мати мобільний телефон протягом цього ж терміну.

У червні іранський революційний суд вкотре засудив Мохаммаді до додаткового одного року тюремного ув’язнення за звинуваченням у «пропаганді проти режиму». Free Narges Coalition засудив вирок і закликав іранську владу негайно припинити судове переслідування Мохаммаді за її мирне самовираження та захист інтересів.

Фото: RSF

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду