Правозахисники закликали внести громадянскього журналіста Ремзі Бекірова до списків на обмін та просувати питання його звільнення

Правозахисники закликали внести громадянскього журналіста Ремзі Бекірова до списків на обмін та просувати питання його звільнення

15:49,
10 Вересня 2024
308

Правозахисники закликали внести громадянскього журналіста Ремзі Бекірова до списків на обмін та просувати питання його звільнення

15:49,
10 Вересня 2024
308
Правозахисники закликали внести громадянскього журналіста Ремзі Бекірова до списків на обмін та просувати питання його звільнення
Правозахисники закликали внести громадянскього журналіста Ремзі Бекірова до списків на обмін та просувати питання його звільнення
Організації вважають, що етапування Ремзі Бекірова, жорстоке та нелюдське ставлення, погрози та майже постійне його перебування у штрафному ізоляторі є продовженням тиску та порушенням прав людини з боку посадових осіб Росії.

Громадянський журналіст Ремзі Бекіров, засуджений на 19 років позбавлення волі, зазнає тиску адміністрації ІЧ-33 у місті Абакані Республіки Хакасія. З моменту переведення Бекірова до колонії його кілька разів необґрунтовано видворяли до ШІЗО. Адміністрація колонії забороняє йому писати листи та дзвонити рідним. Українські правозахисні організації у спільній заяві, опублікованій на сайті Zmina, засудили дії окупантів та закликали звільнити політув’язненого Ремзі Бекірова.

У заяві зазначили, що Росія як держава-окупант частини території України та сторона міжнародного збройного конфлікту зухвало ігнорує норми міжнародного гуманітарного права та систематично порушує права людини щодо українських громадян, які перебувають під захистом Конвенції про захист цивільного населення під час війни.

«Етапування незаконно позбавленого волі громадянського журналіста Ремзі Бекірова, жорстоке та нелюдське ставлення, погрози та майже постійне його перебування у штрафному ізоляторі є продовженням тиску та порушенням прав людини з боку посадових осіб РФ», — вважають правозахисники.

Російську владу закликали звільнити Ремзі Бекірова та інших політичних в’язнів, незаконно утримуваних на території тимчасово окупованого Криму, інших тимчасово окупованих територіях України та в Росії.

Правозахисні організації також вимагають припинити застосування тортур, жорстокого і нелюдського поводження та систематичних порушень прав людини щодо незаконно ув’язнених громадян України, застосування кримінального законодавства Росії на тимчасово окупованих територіях України та переслідування людей через висловлення поглядів, журналістську діяльність, активізм та релігію.

Окрім цього, підписанти звернулися до органів державної влади України із закликом направити звернення до адміністрації виправної колонії з вимогою провести перевірку та забезпечити дотримання прав Ремзі Бекірова, внести політув’язненого до списків на обмін та активно просувати питання його звільнення, а також забезпечити ефективне розслідування обставин його незаконного ув’язнення.

На думку підписантів, влада має виробити ефективний механізм звільнення свавільно затриманих цивільних осіб та адвокатувати питання їхнього повернення, а також запровадити персональні санкції проти посадових осіб Росії, які є причетними до незаконного ув’язнення та порушення прав людини щодо Ремзі Бекірова.

Правозахисники також закликали міжнародні уряди виступити медіаторами у процесі звільнення свавільно утримуваних Росією цивільних людей та посилити дипломатичний, санкційний й інші види тиску на Росію з метою запобігання новим грубим порушенням прав людини стосовно громадян України, які перебувають на території РФ та окупованих нею територіях.

З повним текстом заяви можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, Ремзі Бекіров — громадянський журналіст, який вів стрим обшуків і судів у політично мотивованих справах проти жителів Криму, зокрема у справі «Веджі Кашка», «Хізб ут-Тахрір» та інших. Він є ініціатором ідеї про колективну допомогу сім'ям кримських політв'язнів. Має трьох неповнолітніх дітей.

27 березня 2019 року в Криму в мікрорайонах Кам’янка та Строганівка Сімферополя в десятках будинків кримських татар одночасно відбулися наймасовіші обшуки. Через значний обсяг матеріалів окупанти розділили кримінальну справу з 25 учасників на п’ять п’ятірок підсудних.

Кримськотатарських громадських активістів звинуватили в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», визнаної в Росії терористичною, але чинної без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

10 березня 2022 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив Ремзі Бекірова до 19 років позбавлення волі.

Окрім цього, згідно з вироком суду від 24 листопада 2022 року, Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а громадянських журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова — до 14 років. Підсудні не визнали себе винними і вважають своє переслідування політичним.

Місяць тому Ремзі Бекірова вивезли з в'язниці №2 Єнісейська Красноярського краю.

Фото: Zmina

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду