Завершилася комунікаційна кампанія «Разом діємо. Разом ми — Європа»

Завершилася комунікаційна кампанія «Разом діємо. Разом ми — Європа»

14:57,
5 Серпня 2024
617

Завершилася комунікаційна кампанія «Разом діємо. Разом ми — Європа»

14:57,
5 Серпня 2024
617
Завершилася комунікаційна кампанія «Разом діємо. Разом ми — Європа»
Завершилася комунікаційна кампанія «Разом діємо. Разом ми — Європа»
За час повномасштабної війни ЄС втричі збільшив обсяги підтримки громадянського суспільства, і нині вони сягнули 101 млн євро.

Всеукраїнська комунікаційна кампанія «Разом діємо. Разом ми Європа», що інформувала українців про підтримку Європейським Союзом організацій громадянського суспільства (ОГС) та незалежних медіа України під час війни завершилася 3 серпня в Черкасах, повідомило Представництво Європейського Союзу в Україні пресрелізом.

Кампанія стартувала 3 травня 2024 року у Всесвітній день свободи преси. Вона мала показати ключову роль ОГС та ЗМІ у забезпеченні стійкості та відновлення України, значення невідкладної та послідовної підтримки ЄС у збереженні та посиленні спроможності громадянського суспільства, розвитку та масштабуванні його роботи в умовах викликів війни та відбудови.

Кампанія охопила всю Україну: масові публічні заходи, виставки, дискусії, тематичні зустрічі відбулись у різних регіонах країни.

Читайте також: 

З перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну, ще 24 — 26 лютого 2022 року, ЄС ухвалив дозволити своїм грантоотримувачам в Україні переорієнтувати та використати раніше виділені кошти на потреби захисту країни, порятунок людських життів та забезпечення нагальних потреб громадян.

Наразі в Україні у 15 ключових сферах ОГС та медіа діють 56 грантових та 1877 субгрантових проєктів, спрямованих на соціальний захист й підтримку вразливих груп населення та військових, захист прав людини, допомогу об’єднанням людей за інтересами, розвиток бізнесу й працевлаштування, зміцнення об’єднаних громад, сприяння реформам та євроінтеграціїї, вільний розвиток незалежних медіа. Сума грантів становить від 299 тисяч євро до 10 млн євро. 

346 проєктів з бюджетами від 500 євро до 639 тисяч євро впроваджуються через регіональні грантові програми. ЄС надає цю допомогу через своїх стратегічних партнерів — Міжнародний фонд «Відродження», міжнародну БО «Фонд Східна Європа», Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, ГО «ІСАР Єднання», БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне», а також через Європейський Фонд за демократію.

Ключові теми комунікаційної кампанії «Разом діємо. Разом ми — Європа»:

  • підтримка реформ, які наближають Україну до Європейського Союзу, сприяють адаптації України до правил і стандартів ЄС;
  • сприяння мобілізації громад та співпраці між різними групами громадянського суспільства;
  • надання допомоги ОГС, які працюють з найвразливішими групами, включаючи психологічну підтримку;
  • популяризація важливості незалежних ЗМІ як наріжного каменю демократичних перетворень та оплоту боротьби з дезінформацією і розвінчання фейків, поширюваних російською пропагандою.

Відвідувачі заходів кампанії ознайомилася з досвідом і результатами роботи десятків організацій громадянського суспільства — які давно працюють в Україні та створених після початку широкомасштабної російської агресії у відповідь на виклики війни. Системна допомога Європейського Союзу дозволила їм вистояти, надати життєво важливу допомогу людям, а потім зміцнити й поширити вплив ОГС, залучити до спільної роботи нових громадян та масштабувати свою діяльність, пише Представництво ЄС в Україні.   

Підсумки й плани роботи ОГС обговорювали також на партнерських заходах — на Євросамміті громадських організацій, під час МедіаТолоки, на конференції до Дня журналіста.

У Києві, Хмельницькому, Рівному, Вінниці, Черкасах відбулися масові публічні заходи — «РазомДіємо Фест» та виставка «РазомДіємо. Підтримка». У Києві фестиваль громадських організацій і медіа відвідали понад 3000 людей. Загалом події в межах кампанії відвідали близько 10 тисяч гостей.

5 липня журналісти та партнери ЄС з організацій громадянського суспільства взяли участь у престурі до Катюжанки й Ірпеня, що на Київщині, де ознайомилися з роботою фінансованих ЄС проєктів, спрямованих на зміцнення спроможності місцевих громад, сприяння ефективним реформам й відбудові та підтримку молоді.

В межах кампанії проведено тематичну онлайн-вікторину на платформі «Євроквіз», де діти та молодь дізнались чимало нового й корисного про підтримку Євросоюзом українського громадянського суспільства та медіа. 100 переможців вікторини отримали подарунки.

1 серпня в Києві відбулась заключна зустріч представників Європейського Союзу, його партнерів в Україні, підтримуваних ЄС організацій громадянського суспільства і медіа. Понад 100 її учасників з різних регіонів України обговорили підсумки кампанії та поділились планами на майбутнє.

Про роль підтримки Євросоюзом організацій громадянського суспільства та медіа України дізнались мільйони читачів, глядачів та радіослухачів з численних публікацій та сюжетів у спецпроєктах на каналах «1+1», «Еспресо», Суспільному, в онлайн виданнях NV, «Рубрика», «Газета UA», «Детектор медіа», «Укрінформ», а також на Українському радіо та в регіональних виданнях.

Організатори кампанії повідомили, що прагнули донести до найширшого кола українців інформацію не тільки про роботу громадських організацій, а й про можливості, які надає підтримка ЄС кожному українцю. 

«Разом діємо!» — це не просто слоган кампанії, це концепція, яку ЄС у співпраці з організаціями громадянського суспільства та медіа, перевірили практикою в часи війни, і яка буде визначальною у майбутньому, резюмували в Представництві ЄС в Україні.

Фото із заключного заходу комунікаційної кампанії «Разом діємо. Разом ми — Європа» 1 серпня 2024 року. Фото: Представництво ЄС в Україні

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду