Правозахисники: Ініціатива «Хочу к своим» суперечить міжнародному праву та може збільшити порушення прав людини в російській окупації

Правозахисники: Ініціатива «Хочу к своим» суперечить міжнародному праву та може збільшити порушення прав людини в російській окупації

11:09,
1 Серпня 2024
332

Правозахисники: Ініціатива «Хочу к своим» суперечить міжнародному праву та може збільшити порушення прав людини в російській окупації

11:09,
1 Серпня 2024
332
Правозахисники: Ініціатива «Хочу к своим» суперечить міжнародному праву та може збільшити порушення прав людини в російській окупації
Правозахисники: Ініціатива «Хочу к своим» суперечить міжнародному праву та може збільшити порушення прав людини в російській окупації
Автори звернення нагадують, що захоплення цивільних є воєнним злочином Росії

Ініціатива влади повертати цивільних українців з російської неволі за допомогою проєкту «Хочу до своїх» суперечить нормам міжнародного права та може призвести до ще більших порушень прав людини на окупованих російськими військовими територіях.

Про це представники коаліції організацій, що опікуються питаннями захисту людей, постраждалих унаслідок збройної агресії проти України, закликають у заяві, яка розміщена на сайті Центру прав людини ZMINA.

Правозахисники погоджуються, що дійсно треба шукати шляхи повернення цивільних українців, незаконно утримуваних в Росії або на ТОТ. Автори звернення нагадують, що захоплення цивільних є воєнним злочином Росії.

«По суті, ініціювавши проєкт "Хочу к своим", Україна вперше з початку широкомасштабного вторгнення Росії заявила про намір проводити "обмін" цивільними особами з російською стороною. Така практика суперечить міжнародному гуманітарному праву (МГП), про що українська сторона неодноразово наголошувала. Звільнення цивільних громадян України, незаконно позбавлених свободи внаслідок російської збройної агресії, має відбуватися безумовно», – підкреслили правозахисники.

Також вона додали, що крім того, складно буде переконатися в добровільності згоди засудженого на «обмін», оскільки вона надається в умовах несвободи. Також оприлюднення персональних даних не виправдане, а популяризація сайту серед громадян негативно впливає на загальне сприйняття України, яка веде війну за незалежність.

Створюється уявлення, що автори проєкту навмисно намагаються перебільшити реальний стан речей, де частина громадян України виступає проти іншої частини. Це уявлення формується можливістю подати анкетні дані як про ймовірних порушників, так і про бажання стати «обмінним фондом» для переміщення до Росії.

Правозахисники перелічили деякі можливі загрози таких ініціатив:

  • Така ініціатива може призвести до збільшення порушень прав людини на окупованих територіях. Наприклад, ворог сприйматиме таку ініціативу як легітимізацію незаконних судових процесів проти українців. Також це може призвести до збільшення кількості як незаконно ув’язнених, так і свавільно затриманих цивільних, щоб використати їх як «обмінний фонд».
  • Поширення практики цивільних обмінів та використання гарантій військовополонених може призвести до зменшення їхнього захисту за МГП. Обмінюючи своїх цивільних громадян на своїх же, Україна в такий спосіб легітимізує злочинну політику Росії щодо «обмінів» цивільними та змінює їхніх правовий захист за МГП, який діє між двома сторонами протистояння та забороняє захоплення цивільних, на режим внутрішнього конфлікту. Тобто штучно створюється взаємодія між українськими громадянами. Україна в такий спосіб відмовляється від використання правових гарантій для своїх громадян, які діють під час міжнародного збройного конфлікту.
  • Обмін цивільних громадян України, засуджених за злочини проти основ національної безпеки, може стимулювати правоохоронців та суддів до порушень, поверхового розслідування в розгляді таких справ. Також вони можуть на етапі досудового слідства схиляти обвинувачених до визнання провини та укладання угоди в обмін на звільнення до Росії. Це може призвести до порушення права на справедливий суд, і в перспективі потерпілі позиватимуться до Європейського суду з прав людини та Міжнародного кримінального суду.
  • Складно буде переконатися в добровільності згоди засудженого на «обмін», оскільки вона надається в умовах несвободи. Отже, таку особу можуть видворити через її політичні переконання, що є ймовірним порушенням.
  • Ефективність такого способу повернення цивільних осіб є дуже сумнівною. Як зазначають самі автори проєкту, зацікавленості в проведенні таких «обмінів» з боку російської сторони не спостерігається. Тож обмін осіб, засуджених за злочини проти основ національної безпеки, може ніколи не відбутися. Однак вони можуть вийти на волю після завершення строку відбування покарання.
  • Оприлюднення персональних даних не виправдане, а популяризація сайту серед громадян негативно впливає на загальне сприйняття України, яка веде війну за незалежність. Створюється уявлення, що автори проєкту навмисно намагаються перебільшити реальний стан речей, де частина громадян України виступає проти іншої частини.
  • Цей проєкт може стати своєрідною лазівкою для уникнення мобілізації в Україні, чим може скористатися Росія, гарантуючи чоловікам призовного віку уникнення служби.

Правозахисники нагадують, що незаконне утримання цивільних українців є грубим порушенням норм міжнародного права з боку Росії, а з огляду на систематичність та поширеність цієї практики може бути кваліфікованим як злочин проти людяності. Водночас ініціатива українських посадовців щодо формування «обмінного фонду» з-поміж цивільних не відповідає нормам МГП та є виявом непослідовності державної позиції.

Правозахисні організації закликали державні органи комунікувати із суспільством щодо питань звільнення цивільних. На їхню думку, проєкт«Хочу к своим» становить не лише загрозу інформаційній безпеці країни, а й ставить під сумнів в очах країн-партнерів прихильність України до поваги до прав людини.

Автори звернення пропонують:

  • закрити доступ широкого кола користувачів до сайту https://hochuksvoim.com/uk;
  • продовжувати пошук шляхів повернення цивільних, незаконно утримуваних в Росії, — шляхів, які б не призводили до нівелювання правових гарантій, закріплених МГП;
  • активізувати роботу Міжнародної Платформи за звільнення цивільних, незаконно затриманих Росії (International Platform for the Release of Civilians Illegally Detained by the Russian Federation);
  • забезпечувати справедливий та якісний розгляд справ щодо злочинів проти національної безпеки, а також враховувати масштаб таких злочинів, сприяти створенню механізмів належного реагування та запобігання таким злочинам.

Нагадаємо, що 25 липня 2024 року Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини разом з Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими та Службою безпеки України презентував спільний проєкт «Хочу к своим», який позиціюється як механізм «повернення цивільних українців з російської неволі».

Суть проєкту в тому, що на окремому сайті «Хочу к своим» оприлюднюють інформацію про осіб, притягнутих до відповідальності переважно за злочини проти основ нацбезпеки, скоєні в умовах війни (зокрема, державна зрада, колабораційна діяльність, поширення інформації про розташування та переміщення ЗСУ тощо). Разом з фото засудженої особи й короткою інформацією про обставини вчинення відповідного правопорушення на сайті оприлюднюється «згода на обмін». Тобто прохання особи про її передання на територію Росії або тимчасово окуповану територію України як військовополоненої «для обміну на громадянина України, що перебуває в полоні Росії».

Також через спеціальну форму на сайті можна подати три типи заявок: «Бажаєте припинити співпрацю з ворогом?», «Знаєте, хто співпрацює з ворогом?» та «Бажаєте повернутися до Росії?». За інформацією Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, повернення осіб здійснюватиметься через попереднє узгодження через канал комунікації між ним та уповноваженою з прав людини в Росії.

Фото: телеграм-канал ГУР 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду