Понад 55 тисяч українців навчив Центр готовності цивільних за 2 роки

Понад 55 тисяч українців навчив Центр готовності цивільних за 2 роки

18:27,
25 Липня 2024
507

Понад 55 тисяч українців навчив Центр готовності цивільних за 2 роки

18:27,
25 Липня 2024
507
Понад 55 тисяч українців навчив Центр готовності цивільних за 2 роки
Понад 55 тисяч українців навчив Центр готовності цивільних за 2 роки
Цей проєкт Фонду Сергія Притули навчає людей базових навичок, необхідних для виживання на війні, уже в 20 областях.

24 липня Центр готовності цивільних Благодійного фонду Сергія Притули відзначив два роки від старту роботи, повідомила «Детектору медіа» пресслужба проєкту. За цей час 55 502 українці відвідали 3119 тренінгів по всій Україні, додали в ЦГЦ.

Нагадаємо, волонтери створили майданчик, де за вільний донат кожен і кожна може навчитися надавати домедичну допомогу, безпечно поводитися зі зброєю, пілотувати дронами, орієнтування на місцевості, а також дізнатися більше про інженерну справу, поведінку в полоні тощо. Загалом у ЦГЦ понад 40 тем занять.

Найбільшим досягненням команда проєкту вважає відгуки від учасників тренінгів, які згодом самостійно мобілізувалися до війська і тих, кому в тилу знання допомогли врятувати життя.

Історія Сергія, учасника тренінгу ЦГЦ у Миколаєві. Він зупинив кровотечі колезі після прильоту

Історія Сергія, учасника тренінгу ЦГЦ у Миколаєві. Він зупинив кровотечу колезі після прильоту

Чинний військовослужбовець Олександр готувався йти до війська і також обрав ЦГЦ, щоб отримати початкові знання з військової справи. Відвідав 5 тренінгів у Полтаві.

«Ще в навчальному центрі зрозумів, що мені дуже допомогли знання зі стрілецької справи. Я знав, як тримати зброю, як виконувати стійки. Тому у поводженні зі зброєю мені було легше, ніж тим, хто тренінгів не проходив.

Зараз, під час служби, мені допомагає інформація та розуміння специфіки роботи FPV. На мою думку, наразі пілоти FPV найзатребуваніша спеціальність. У “повітрі” зараз вирішується дуже багато, бо це і підтримка своїх підрозділів, або зірвана атака російських противників.

Тренінг про виживання при низьких температурах дав розуміння, що треба думати й планувати наперед.

Знання про надання домедичної допомоги важливі не лише на війні, а й у мирному житті, щоб знати, як допомогти людині, яка втрапила в аварію чи яку було травмовано під час обстрілів. Після цього тренінгу я взяв за звичку ходити з турнікетом і в цьому плані відчуваю себе обізнанішим.

Раджу всім ходити на тренінги ЦГЦ, бо сусідство з Росією — це історія, яка вчить нас бути готовими тут і тепер, і,  на жаль, в майбутньому. Ці тренінги допомагають почуватися впевненіше в екстремальних ситуаціях», — сказав Олександр.

Відгук учасника тренінгів ЦГЦ у Чернівцях

Відгук учасника тренінгів ЦГЦ у Чернівцях

Центри готовності цивільних наразі діють у 20 областях України: Полтавській, Київській, Вінницькій, Львівській, Дніпропетровській, Черкаській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Житомирській, Одеській, Хмельницькій, Чернігівській, Тернопільській, Харківській, Волинській, Рівненській, Запорізькій, Кіровоградській, Сумській, Миколаївській. Протягом останнього року діяльності до географії проєкту додалися Суми, Миколаїв, Кропивницький. Відновили свою роботу Чернігів і Запоріжжя. У першу річницю проєкту фіксували 37 осередків, на другий рік — 86.

Центри готовності цивільних Фонду Притули

Центри готовності цивільних Фонду Притули

Збереглася тенденція «від великих міст — до менших громад». Волонтери ЦГЦ проводять виїзні тренінги у містечках і селищах. Неабияку популярність мають заняття в прифронтових містах — Суми, Миколаїв, Харків. Хорошою практикою стали корпоративні тренінги для колективів компаній, додали в ЦГЦ.

Загалом організацією подій займаються 126 волонтерів; у ЦГЦ залучають до 212 інструкторів на різні теми.

Із понад 40 тем найвідвідуванішими лишаються домедична допомога, стрілецька справа, пілотування дронами, мінно-вибухова безпека.

Тренінг ЦГЦ із домедичної допомоги

Тренінг ЦГЦ із домедичної допомоги

Протягом другого року роботи ЦГЦ організатори помітили ріст інтересу до тренінгів на психологічну тематику (перша психологічна допомога в надзвичайних ситуаціях, самодопомога в умовах тривалого стресу, подолання синдрому відкладеного життя, профілактика емоційного вигорання).

Виникли запити на практичні заняття щодо ефективних комунікацій із військовими, побудову якісної взаємодії з комбатантами в робочих колективах. Також у розкладі з'явилася тематика створення та керування FPV-дронами. Крім того, після ухвалення закону про мобілізацію в ЦГЦ провели окремі зустрічі із залученими юристами, які роз’яснили права та обов’язки громадян.

Тренінг ЦГЦ із поводження з гранатометами

Тренінг ЦГЦ із поводження з гранатометами

Учасники тренінгів ЦГЦ по OSINT (розвідка на основі відкритих даних), які пройшли відбір та спеціалізовані навчання, за пів року зробили 33 різносторонні публікації про колаборантів на тимчасово окупованих територіях, викрадення дітей, російських військових злочинців, механізми реалізації політики окупантів. Стежити за їхньою роботою можна на платформі KibOrg.

У лютому ЦГЦ оголосив про окремий проєкт — зустрічі цивільних із представниками різних військових підрозділів. Мета — допомогти людям, які планують мобілізуватися, знайти місце для служби. Такі події відбулися у Києві, Львові, Вінниці, Одесі.

У квітні освітня онлайн-платформа Prometheus спільно з Центром готовності цивільних оголосила про старт курсу «"Хамелеон". Уникнення полону та психологія виживання в полоні». На нього зареєструвалося 6308 українців.

«Відгуки учасників тренінгів, які з допомогою знань змогли врятувати життя іншим, яскраво демонструють необхідність продовжувати. І не лише продовжувати, а масштабуватися йти туди, де подібні знання отримати важче. Шліфувати модель роботи й максимально ділитися нею з партнерами, які можуть зробити проєкт системнішим, ширшим для загалу. Навіть одне врятоване життя варте всіх зусиль, а ми маємо вже не одну подібну історію. Тому плануємо працювати інтенсивніше, але в пріоритеті завжди тримаючи якість», — сказав національний координатор проєкту Центр готовності цивільних Олексій Сердюков

Сторінки всіх осередків Центру готовності цивільних розміщені на офіційному сайті Благодійного фонду Сергія Притули та зібрані тут.

Фото, інфографіка: Фонд Сергія Притули

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду