Музичні амбасадори з Європи відвідали Україну, щоб побачити наслідки війни та окупації

Музичні амбасадори з Європи відвідали Україну, щоб побачити наслідки війни та окупації

13:53,
27 Червня 2024
315

Музичні амбасадори з Європи відвідали Україну, щоб побачити наслідки війни та окупації

13:53,
27 Червня 2024
315
Музичні амбасадори з Європи відвідали Україну, щоб побачити наслідки війни та окупації
Музичні амбасадори з Європи відвідали Україну, щоб побачити наслідки війни та окупації
Серед гостей Music Ambassadors Tour 2024 — члени європейських асоціацій, промоутери, директори фестивалів, музиканти та музичні журналісти з десяти країни

У березні в рамках Music Ambassador Tour до України приїхали 12 організаторів  найбільших фестивалів Європи, музичні журналісти, артисти та впливові культурні діячі. Протягом пʼяти днів вони відвідали Київ, Бородянку, Ірпінь, Чернігів та на власні очі побачити наслідки та масштаби руйнувань, які приніс «рускій мір». Про це повідомляють організатори туру. 

Документальний фільм, присвячений ініціативі, з'явився 24 червня на ютубі.

Серед гостей — члени найбільших європейських асоціацій та ініціатив Yourope та Liveurope, промоутери, засновники та директори найпопулярніших фестивалів в Європі, рок-музиканти, британські музичні журналісти та інші.

У Бородянці та Ірпіні вони познайомилися з місцевими волонтерами та активістами, а також послухали з перших вуст про окупацію, руйнування та знищення цілих родин російськими окупантами. Іноземні гості відвідали Будинок культури в Бородянці, який  наразі перебуває на етапі відновлення і де сьогодні функціонує музична школа, а також познайомилися з учнями та вчителями.

Велику увагу приділили Київському інституту реабілітації, який займається відновленням українців, які постраждали внаслідок російської агресії на території  України. Також вдалося відвідати Чернігів, зруйнований драмтеатр та Чернігівський молодіжний центр.

«У березні вони приїхали на кілька днів, аби познайомитися з Україною, побачити та відчути, що таке війна у 21 столітті, а сьогодні вони стали справжніми амбасадорами у світі, серед своїх колег, друзів. Як результат - десятки українських артистів виступатимуть на європейських сценах разом з такими музикантами як Maneskin, Nothing But Thieves, Dua Lipa, Sam Smith, нагадування про Україну бачитимуть сотні тисяч відвідувачів фестивалів у всій Європі, а директори та організатори цих фестивалів направлятимуть кошти із їхніх соціальних ініціатив на гуманітарну допомогу України», — розповів президент Всеукраїнської асоціації музичних подій UAME Олександр Санченко.

«Сьогодні не найкращий день, аби говорити про угорсько-українську дружбу, але я щиро вірю, що в майбутньому ми зможемо побудувати її краще, в тому числі і завдяки таким проектам, бо ця поїздка для мене стала дуже емоційною, історії людей з Бородянки насправді вражають. Повірте мені люди в Угорщині не такі самі, як уряд Угорщини, вони не є як Орбан. Більшість людей ненавидять російську та путінську пропаганду”, — ділиться програмний директор одного з найбільших фестивалів у Європі Sziget, Угорщина Йожеф Кардош.

«Сьогодні українці здобувають нову дуже сильну ідентичність, Вони переосмислюють власну історію, давнє минуле і події останніх років, а зараз повністю концентруються на майбутньому. І роблять це дуже добре. Я ніколи не міг подумати, що під час таких складних випробувань можна бути водночас сильними, сміливими, але такими гостинними, дружніми та щасливими. Європу очікує дуже сильна нація!», — прокоментуав Маркус Вірш, представник німецького фестивалю Das Fest.

Гостями Ambassadors Tour 2024 також стали: засновник найбільшого фестивалю Словаччини Pohoda Міхал Кащак, голова та член правління Асоціації YOUROPE, директор фестивалю Open Air St.Gallen Крістоф Губер (Швейцарія), директор фестивалю Provinssi голова Асоціації Jyväskylä Live Music Вілле Койвісто (Фінляндія), генеральний директор майданчика VEGA в Копенгагені, член керівного комітету Liveurope Стін Йорґенсен (Данія), директор культурного центру в Братиславі "Nová Cvernovka", засновник LALA - словацького Music Export, співзасновник Sharpe Festival Міхал Березняк (Словаччина), співзасновник та гітарист нідерландського симфонічного метал гурту Within Temptation Роберт Вестергольт (Нідерланди), CEO в DIY Music, видавець журналу DIY Magazine Руперт Верекер (Велика Британія), співзасновник та A&R лейблу Coastline Northern Cuts, букер та співкуратор Up To Date Festival Томек Хоукс (Польща), промоутер та засновник одного з найбільших фестивалів Балтії Positivus Гіртс Майорс (Латвія) та словацька музична ентузіастка з Франції
Ева Дудашкова.

Відзначимо, формат Music Ambassador Tour відбувся в Україні вдруге. В 2022 році в рамках туру до України приїхали 6 культурних діячів, які відвідали Київ та область, щойно деокупований Херсон, а також познайомились з буденністю та культурою українців. Вже сьогодні вони є справжніми амбасадорами України на культурних заходах у світі. 

Проєкт створила ГО «Всеукраїнська асоціація музичних подій UAME» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізує ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку.

 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду