Amnesty International вважає, що вторгнення РФ в Україну «показало подвійні стандарти західних країн»

Amnesty International вважає, що вторгнення РФ в Україну «показало подвійні стандарти західних країн»

12:56,
28 Березня 2023
2571

Amnesty International вважає, що вторгнення РФ в Україну «показало подвійні стандарти західних країн»

12:56,
28 Березня 2023
2571
Amnesty International вважає, що вторгнення РФ в Україну «показало подвійні стандарти західних країн»
Amnesty International вважає, що вторгнення РФ в Україну «показало подвійні стандарти західних країн»
У доповіді організації йдеться про неспроможність міжнародної спільноти об’єднатися навколо прав людини.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну в 2022 році призвело до численних воєнних злочинів і спричинило глобальну енергетичну та продовольчу кризу. Також воно виявило подвійні стандарти західних держав у їхній реакції на агресію Кремля.

Такі висновки містяться у щорічній доповіді Amnesty International про права людини.

Amnesty International заявила, що хоча відповідь на вторгнення Росії в Україну була швидкою і потужною, країни застосовували законодавство про права людини в кожному конкретному випадку в «приголомшливій демонстрації кричущого лицемірства і подвійних стандартів» та не вживали значущих заходів щодо серйозних порушень з боку деяких їхніх союзників.

«Держави не можуть в одну хвилину критикувати порушення прав людини, а наступної миті потурати подібним порушенням в інших країнах лише тому, що на карту поставлені їхні інтереси. Це несумлінно та підриває всю структуру універсальних прав людини», — заявила генсекретар Amnesty International Аньєс Калламар.

Організація повідомила, що її звіт про ситуацію з правами людини в 156 країнах у 2022 році виявив подвійні стандарти в усьому світі щодо прав людини і неспроможність міжнародної спільноти об’єднатися навколо прав людини і універсальних цінностей. 

Правозахисники також заявили, що подвійні стандарти і неадекватна відповідь на порушення прав людини в усьому світі сприяли безкарності й нестабільності.

У доповіді, наприклад, йдеться про те, що в той час як країни-члени ЄС відкрили свої кордони для українців, які тікали від російської агресії, багато з них «тримали двері зачиненими» для тих, хто рятувався від війни і репресій у Сирії, Афганістані й Лівії.

Також у документі говориться, що, хоча США активно критикують порушення Росії в Україні та прийняли десятки тисяч українських біженців, вони видворили понад 25 тисяч гаїтян у період з вересня 2021 року по травень 2022 року.

Згадується у доповіді і відмова протистояти ізраїльській «системі апартеїду щодо палестинців», і бездіяльність щодо порушень Китаєм прав людини проти уйгурів та інших мусульманських меншин у провінції Сіньцзян.

«Ці подвійні стандарти додали сміливості таким країнам, як Китай, і дали Єгипту й Саудівській Аравії змогу уникати й ігнорувати критику щодо своїх порушень прав людини», — стверджує Amnesty International.

За словами Аньєс Калламар, вторгнення Росії в Україну є «страшним прикладом» того, що може статися, коли держави думають, буцімто вони можуть зневажати міжнародне право і порушувати права людини без наслідків.

«Якби система спрацювала, щоб притягнути Росію до відповідальності за її задокументовані злочини в Чечні та Сирії, тисячі життів могли б бути врятовані тоді і зараз, в Україні та в інших місцях. Натомість ми маємо більше страждань і спустошення», — сказала генсекретар Amnesty International.

Інші правозахисні групи і західні уряди звинувачують Росію у відповідальності за серйозні порушення прав людини в північнокавказькому регіоні Чечні та в порушеннях прав людини в Сирії, включаючи участь у бомбардуванні цивільних об’єктів.

Нагадаємо, 4 серпня 2022 року Amnesty International поширила звіт, у якому стверджувала, що українські військові начебто «створюють бази» у житлових районах, школах та лікарнях і в такий спосіб наражають цивільне населення на небезпеку.

У відповідь на це президент Володимир Зеленський заявив, що організація перекладає відповідальність з агресора на жертву.

Міністр оборони Олексій Резніков наголосив, що спроби навіть побіжно урівняти неспровоковану російську агресію та український самозахист є свідченням втрати адекватності і способом знищити свій авторитет.

Звіт АІ коментували міжнародні ЗМІ, блогери та всі, хто підтримує ЗСУ. Британська The Times вийшла із заголовком «Позиція The Times щодо звіту Amnesty International про Україну: путінські пропагандисти».

У відповідь на критику організації Аньєс Калламар заявила, що Amnesty International стоїть «на боці всіх жертв», а її позиція є «неупередженою».

Очільниця «Amnesty International Україна» Оксана Покальчук звільнилася з організації. Вона заявила, що представники українського офісу зробили все, щоб доповідь AI зі звинуваченнями на адресу Збройних сил не оприлюднювали.

Співзасновник шведської Amnesty, письменник Пер Вестберг теж оголосив, що залишає організацію через доповідь Amnesty International зі звинуваченнями на адресу ЗСУ.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
хантер на троцкістів
13:51 / 28.03.2023
гамнесті рашанешнл - це смердюча кремлівська помийка.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду